Europa moet ook beginnen vrezen voor een drugsepidemie met het erg krachtige middel fentanyl. In de VS is het een ware plaag en eiste fentanyl al tienduizenden doden. De popster Prince is één van de bekendste slachtoffers. Nu duiken ook hier steeds meer gevallen op.
De Amerikaanse president Donald Trump wordt de laatste tijd geconfronteerd met een drugsepidemie in zijn land, maar ook in Europa duiken de eerste slachtoffers van fentanyl op. Tijdens zijn bezoek aan China vorige week besprak Trump het probleem ook met zijn Chinese tegenhanger. Ze beloofden hun krachten te bundelen om de crisis aan te pakken. Trump heeft in zijn eigen land de noodtoestand op het gebied van volksgezondheid afgekondigd. Ook in Canada is de drugsepidemie een ware plaag aan het worden.
Wat is fentanyl?
De drug is wereldwijd bekend geworden na de dood van popster Prince, die een overdosis zou hebben genomen. Maar de situatie is erger dan we zouden denken, en voor Trump is het probleem zelfs een prioriteit. Logisch dat hij er in China over sprak, want de Chinezen zouden de drug produceren en verspreiden. Fentanyl wordt “de nieuwe heroïne” genoemd. De drug is afkomstig van opium, maar zou vijftig keer krachtiger zijn dan heroïne, en honderd keer krachtiger dan morfine. Fentanyl is goedkoop en kan met alles worden gemengd. Gebruikers kunnen de drug roken, injecteren of absorberen als patch. Het middel kan worden voorgeschreven om pijn te bestrijden, en wordt vooral aan kankerpatiënten op het einde van hun leven gegeven. Om een idee te geven hoe dodelijk het middel als drug is: in Vancouver sterft gemiddeld één persoon per dag na het nemen van fentanyl. De stad is één van de dodelijkste plaatsen voor de drug. In 2016 zou fentanyl zeker 20.000 doden hebben geëist.
Europa
Volgens Europol duiken er nu ook problemen met fentanyl in Europa op. De drug zou z’n weg naar Frankrijk gevonden hebben en ook in Duitsland zijn al enkele gevallen gemeld. Het internet zou een belangrijke reden zijn waarom de drug vaak aan de controle door de autoriteiten ontsnapt. “De drugsdealer van vandaag loopt niet meer door de straten, maar hij zit in zijn kamer”, zegt Europol-baas Rob Wainwright. Ook in België zou de drug al z’n tol eisen. Volgens Le Vif sterven er jaarlijks enkele tientallen landgenoten na het gebruik van fentanyl. Er is nog geen sprake van een epidemie zoals in de VS, maar de drug is dus wel al aanwezig. Volgens L’Express is het aantal slachtoffers van de drug in drie jaar tijd met 540% gestegen.