“Droopregeling” moet vermijden dat zonnepanelen uitvallen wanneer er te veel zon is

Wanneer er te veel zon is, vallen de omvormers van sommige zonnepanelen uit. Fluvius heeft daar dit jaar al bijna 5.000 klachten over gekregen. De Vlaamse regering wil daar nu met de zogenaamde “droopregeling” iets tegen doen.

Waarom is dit belangrijk?

Meer en meer gezinnen plaatsen zonnepanelen. Wanneer je zonnepanelen op een zeer zonnige dag veel elektriciteit produceren, terwijl je weinig verbruikt, wordt die energie op het net geïnjecteerd. Dat kan ervoor zorgen dat er te veel spanning op het net is, waardoor de omvormer uitvalt.

In het nieuws: De Vlaamse regering wil met een "droopregeling" vermijden dat de omvormers van zonnepanelen uitvallen wanneer er veel energie wordt geproduceerd.

  • Netbeheerder Fluvius heeft dit jaar al 4.878 klachten ontvangen over uitvallende zonnepanelen. Dat zijn er nu al 1.887 meer dan in het volledige jaar 2023. Dat is een toename met maar liefst 63 procent.
  • De "droopregeling" moet ervoor zorgen dat omvormers de productie van de zonnepanelen automatisch verlagen wanneer de spanni
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer