Drones moeten natuurherstel in Sloveens Karstgebied helpen bespoedigen

Drones zullen mogelijk worden ingezet om in het Karstgebied in Slovenië het natuurherstel na de vernietigende bosbranden van de voorbije zomer te versnellen. Dat staat in een voorstel van de lokale milieugroep Ekoci.

Het zou de bedoeling zijn dat de vliegende tuigen zaadballen in het getroffen gebied zouden droppen om de dunne en kwetsbare bodem van het gebied tijdens de volgende herfst voor zware erosie te behoeden.

Rehabilitatie

De droogte en bosbranden van deze zomer hebben in het Sloveense Karstgebied een gebied van meer dan drieduizend hectare zwaar beschadigd. Om het herstel van te versnellen diende Ekoci bij het Sloveense ministerie van Landbouw een voorstel in om met drones nieuwe aanplantingen te voorzien.

De milieugroep zegt dat de overheid zich blijkbaar in de suggestie kan vinden, aangezien aan de Sloveense dienst voor bosbouw werd aangegeven om de inzet van drones in de rehabilitatieplannen van het gebied op te nemen.

“Er zijn verschillende motieven om voor het gebruik van drones te opteren”, merken woordvoerders van Ekoci op. “Enerzijds moet er rekening mee worden gehouden dat het gebied bijzonder moeilijk toegankelijk is. Menselijk ingrepen is dan ook problematisch.”

“Anderzijds is het ook noodzakelijk om snel in te grijpen. Nadat de branden de vegetatie hebben vernield, is de bodem van de getroffen regio grotendeels blootgelegd. In tegenstelling tot een aantal andere locaties, zou het in het Karstgebergte bijzonder riskant zijn om die ondergrond onbeschermd te laten.”

“Indien de regio tijdens de herfst met sterke winden zou moeten afrekenen, dreigt de bodem te worden meegesleurd”, voert bosdeskundige Matjaž Levičar, die eerder ook al aan het herstel van aangetaste gebieden in Cambodja heeft meegewerkt, aan.

“Datzelfde resultaat zou moeten worden gevreesd indien het gebied door zware stortbuien zou worden getroffen. In dat geval zou de bodem compleet worden weggespoeld. In beide gevallen zou in het gebied alleen nog een rotsgrond achterblijven.”

Vocht vasthouden

“Er moet worden ingegrepen vooraleer de herfst definitief zijn intrede doet”, beklemtoont ook Irena Rotar, voorzitter van Ekoci. “De bedoeling is om in eerste instantie met drones of helikopters granen, zoals boekweit en gierst, te zaaien. Deze planten kunnen het herstel van de natuur versnellen, aangezien ze snel wortel schieten en bij regen de grond en het vocht vasthouden.”

Daarna kunnen ook struiken en bomen veilig worden verplant. Momenteel zou de grond trouwens nog te heet zijn voor het handmatig planten van zaailingen. Dergelijke inspanningen zouden nutteloos zijn. De planten zouden immers hopeloos verloren gaan.”

Het Sloveense Karstgebied staat bekend om zijn rotsachtige en spelonkachtige topografie, onder meer met de grotten van Postojna. Het staat op de voorlopige lijst van het werelderfgoed van de Unesco.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.