Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
Meteen na de drone-aanval op het Kremlin die woensdagavond plaatsvond, wees Rusland met de beschuldigende vinger naar Oekraïne. Nu verandert het land het geweer van schouder, en wordt Washington DC aangeduid als verantwoordelijke.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!
Waarom is dit belangrijk?
Woensdagavond vonden twee kleine explosies plaats, vlak boven de koepel van de Senaat in het Kremlin. Volgens Rusland zelf was dictator Vladimir Poetin het doelwit van de aanslag, die hem om het leven moest brengen. De explosies waren echter te klein om echte schade aan te richten, en Poetin was op dat moment niet eens in de buurt van het Kremlin.
De essentie: Plots is niet Oekraïne, maar de Verenigde Staten de dader van de aanslag.
Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, beschuldigde de VS van de aanslag bij een persbriefing. Volgens de Rus moet Washington weten dat Moskou op de hoogte was dat het doelwitten uitzocht, en dat Oekraïne de Amerikaanse plannen uitvoerde. Bewijzen gaf Peskov echter niet; die zijn er namelijk nog niet.
Oekraïne zelf ontkende al betrokken te zijn bij de aanslag. President Volodymyr Zelensky gaf aan dat “Oekraïne Poetin of Moskou niet aanvalt. Wij verdedigen onze dorpen en steden”. Ook Zelensky’s adviseur, Mykhailo Podoljak, ontkende elke betrokkenheid: “Het verlies van machtscontrole over het land door de clan van Poetin is duidelijk. Aan de andere kant heeft Rusland herhaaldelijk gesproken over zijn totale controle over de lucht. Kortom, er gebeurt iets in Rusland, maar zeker niet met Oekraïense drones boven het Kremlin…”.
De recente aantijgingen van Peskov worden ook ontkend door John Kirby, de woorvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. “Ik kan u verzekeren dat er geen inmenging van de VS was in deze zaak. Wij hadden er niets mee te maken”, klonk Kirby stellig.
Ondertussen: In Rusland klinken, naast het officiële relaas, nog enkele andere stemmen.
Ilia Ponomarev, een voormalig Russisch parlementslid en notoir tegenstander van het regime in Moskou, schetst een ander beeld. Hij verklaarde aan CNN dat Russische partizanen verantwoordelijk waren voor de aanval. Drone-aanvallen in Rusland zijn de nieuwe modi operandi van de groeperingen, die erop gebrand zijn het regime van binnenuit aan te vallen. Aanvallen met onbemande vliegende toestellen vonden de afgelopen maanden regelmatig plaats in het Russische binnenland.
Ponomarev woont zelf niet meer in Rusland: nadat hij zich in 2014 als enige parlementslid uitsprak tegen de annexatie van Oekraïne werd hij er persona non grata.
Naast de these van Ponomarev, bestaan er ook theorieën die nog verder gaan. GeneralSVR, een Twitteraccount dat gerund zou worden door een voormalige agent van de Russische inlichtingendiensten, wijst naar de kring rond Poetin zelf, als de aanslagplegers. Zo zou de opdracht beraamd zijn door Nikolai Patroesjev, de secretaris van de Nationale Veiligheidsraad. In ondersteuning werkte ook de Presidentiële Veiligheidsdienst mee, en werd de finale versie goedgekeurd door Poetin zelf.
Bij de theorie van GeneralSVR moeten echter wel enkele vraagtekens worden geplaatst. Zo verspreidde het kanaal al regelmatig zaken die waar bleken te zijn, maar evengoed theorieën die niet bleken te kloppen, of nooit bevestigd konden worden. Toch is het eveneens interessant om naar deze piste te kijken. Het is niet voor het eerst dat het Kremlin zelf een ‘valse vlag’ operatie op poten zet, om de schuld op iemand anders te steken. De invasie van Oekraïne is daar het beste voorbeeld van.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.