We betalen in Vlaanderen voor het water uit de kraan net geen 12 procent meer dan een jaar geleden, leert een onderzoek van de vergelijkingssite CallMePower. In de ene gemeente moeten de inwoners meer betalen voor hun drinkwater dan in de andere.
Drinkwater in Vlaanderen bijna 12 procent duurder dan een jaar geleden

Waarom is dit belangrijk?
Het voorbije jaar was er heel wat te doen rond de gas-en elektriciteitsprijzen. Die waren door de oorlog in Oekraïne fors de hoogte ingeschoten. Intussen is ook de prijs van water gestegen. Dat is onder meer het gevolg van de watermaatschappijen die de tarieven hebben geïndexeerd.In het nieuws: Drinkwater in Vlaanderen is gemiddeld 11,9 procent duurder dan een jaar geleden. De waterprijs bestaat uit verschillende elementen, zijnde de prijs van het leidingwater, de levering, afvoer
van afvalwater en de zuivering.
- Een voorbeeld: Een gemiddeld huishouden bestaande uit vier personen met een jaarlijks waterverbruik van 120 m3 betaalt 649,16 euro voor leidingwater, terwijl dat in 2022 nog 582,91 euro was. In dit geval gaat het om een toename met 11,37 procent.
- CallMePower merkt op dat de prijs van leidingwater het sterkst is toegenomen. Voor dat component van de waterfactuur betalen we gemiddeld 13,5 procent meer dan vorig jaar.
Concreet: De waterprijs bestaat uit vaste en variabele kosten.
- Vaste kosten: Dit zijn de kosten voor het oppompen, leveren, afvoeren en zuiveren van het water. Deze kosten samen bedragen in alle gemeenten van Vlaanderen 100 euro per jaar, met een korting van 20 euro per jaar per gedomicilieerde bewoner.
- Variabele kosten: Die kosten zijn afhankelijk van het waterverbruik en worden berekend op basis van het waterverbruik in m3. Er geldt een basistarief van 30 m3 per woning met daarbovenop 30 m3 per gedomicilieerde bewoner. Zodra het basistarief volledig is verbruikt, geldt het comforttarief, wat een dubbel tarief is.
Regionale verschillen
Opmerkelijk: De vergelijkingssite voegt eraan toe dat er regionale verschillen zijn.
- Het goedkoopste leidingwater van Vlaanderen vinden we in Hoogstraten. Een gemiddeld huishouden betaalt in die gemeente voor 120 m3 water 525,85 euro.
- “Vorig jaar berichtten we dat het goedkoopste leidingwater te vinden is in Arendonk. Doordat die gemeente de gemeentelijke bijdrage met 118,44 procent heeft verhoogd, is dat echter niet meer het geval”, aldus CallMePower.
- In theorie is water nog goedkoper in Baarle-Hertog, maar die gemeente maakt gebruik van het Nederlandse rioolbeheer, waardoor de berekening van de prijzen verschilt.
Waarom verschilt de waterprijs per gemeente?
Uitgelegd: Er zijn verschillende redenen waarom er regionale prijsverschillen zijn.
- Er zijn meerdere watermaatschappijen actief in Vlaanderen. In totaal gaat het om 7 waterbedrijven: AGSO Knokke-Heist, De Watergroep, FARYS/TMVW, IWVA, pidpa, water-Link en Brabant Water. Wie verantwoordelijk is voor jouw drinkwater, is afhankelijk van de regio waar je woont.
- De watermaatschappijen hebben het voorbije jaar de tarieven aangepast aan de inflatie. Maar daarenboven kunnen zij, mits de toelating van de Waterregulator, de tarieven verder aanpassen. De Watergroep heeft begin dit jaar bijvoorbeeld de toestemming gekregen om een nieuw tariefplan te lanceren.
- Voorts bepaalt de gemeente de hoogte van de prijs voor het rioolbeheer, zoals het afvoeren en zuiveren van het water. “Gemeenten met een hoge bevolkingsdichtheid ontvangen meer inkomsten per m3, waardoor over het algemeen de prijs lager kan zijn. Daarnaast kan een financieel sterke gemeente ervoor kiezen om de kosten voor het rioolbeheer te verlagen”, verduidelijkt CallMePower.
- De bijdrage voor het gemeentelijke rioolbeheer heeft een maximumtarief. Dit maximumtarief geldt in bijna 90 procent van alle gemeenten in Vlaanderen.