Drinkwater dreigt in bijna alle Vlaamse gemeenten duurder te worden: prijsstijgingen tot bijna 20 procent niet uitgesloten

Drie Vlaamse watermaatschappijen willen het prijskaartje van drinkwater optrekken. Hoeveel duurder het water wordt, is afhankelijk van de regio waar je woont. De regulator moet de tariefwijzigingen wel nog goedkeuren.

De stijgende levensduurte treft ons op verschillende manieren. Eerst waren er de opgelopen energieprijzen, gevolgd door een prijsstijging van de producten in de winkel. Ook wie wil renoveren moet veel meer geld op tafel leggen in vergelijking met vorig jaar. Daar komt nu ook nog eens een stijging van de prijzen voor drinkwater bij, althans als de watermaatschappijen hun zin krijgen.

Om de zes jaar moeten zij namelijk geplande tariefwijzigingen voorleggen aan de WaterRegulator van de Vlaamse Milieumaatschappij. Die oordeelt vervolgens of de maatschappijen de prijzen mogen aanpassen. Dit jaar is het de beurt aan Aquaduin, AGSO Knokke-Heist, De Watergroep en Farys om nieuwe tariefplannen in te dienen. De regulator zal eind dit jaar laten weten of ze nieuwe prijzen mogen gebruiken. De aangepaste tarieven gelden dan van 2023 tot 2028.

Hoe fors kan de prijs stijgen?

Hoe fors de prijzen kunnen stijgen, is afhankelijk van de regio waar je woont. Watergroep, de grootste watermaatschappij in Vlaanderen, wil het tarief optrekken met 11,7 procent. Dat betekent dat de prijs per 1.000 liter zou stijgen van 1,97 naar 2,2 euro. Die maatschappij is voornamelijk actief in West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant. Ook enkele steden in Oost-Vlaanderen krijgen hun water via Watergroep.

AGSO Knokke-Heist opteert voor een forsere prijsverhoging: +15 procent. Farys, die voornamelijk verantwoordelijk is voor drinkwater in Oost-Vlaanderen, gaat nog een stapje verder en wil het prijskaartje per 1.000 liter water optrekken van 2,28 naar 2,72 euro. Dat is een stijging met maar liefst 19,7 procent.

Aquaduin (actief in de gemeenten Alveringem, De Panne, Diksmuide, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne) is de uitzondering op de regel. Die maatschappij plant een verlaging van de drinkwatervergoeding met 3,2 procent. Aquaduin kan dat doen dankzij de uitrol van digitale meters. Pidpa en Water-link (regio Antwerpen) hebben prijsstijgingen uitgesteld, omdat ze daar nog fusiegesprekken voeren.

Waarom wordt drinkwater duurder?

Carl Heyrman, directeur van Aquaflanders, het koepelbedrijf boven de watermaatschappijen, relativeert in een interview met Het Nieuwsblad de hogere vergoedingen. “De prijs zal gemiddeld met 11 procent stijgen. Over 6 jaar is dat ongeveer 2 procent per jaar”, klinkt het. “Dat valt gezien de huidige inflatie nog redelijk mee.”

Volgens hem moeten de watermaatschappijen de prijzen optrekken om de extra kosten te financieren. “De bedrijven doen investeringen om bijvoorbeeld extra productiecapaciteit te voorzien”, verduidelijkt de directeur. “Er lopen ook onderzoeken naar extra opslagcapaciteit die dan in de winter kan gevuld worden om de noden van de zomer te lenigen. De watermaatschappijen doen er ook alles aan om ervoor te zorgen dat we op elk ogenblik toegang hebben tot drinkwater.”

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.