Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Intelligente mensen drinken meer alcohol dan domme mensen

Logo Business AM

26/01/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Mensen die regelmatiger en meer alcohol drinken dan anderen zijn intelligenter dan de gemiddelde mens. Dat blijkt uit een Britse, een Amerikaanse en een Finse studie.

Britse en Amerikaanse jongeren werden op zestienjarige leeftijd getest op hun intelligentie. Daarna deelde men ze in vijf categorieën onder, gaande van ‘zeer dom’ tot ‘zeer intelligent’.

De Amerikaanse ‘National Longitudinal Study of Adolescent Health’ vergeleek deze resultaten met de drinkpatronen van de jongeren zeven jaar later. Onderzoekers voor de ‘National Child Development Study’ deden dat met informatie van tien, twintig en dertig jaar later. Wat bleek?

  • Intelligente kinderen (zowel Britse als Amerikaanse) dronken later regelmatiger en meer alcohol dan hun minder intelligente leeftijdsgenoten.  
  • De ‘zeer intelligente’ Britten consumeerden later bijna 80% meer alcohol dan de standaarddeviatie bij de domste testpatiënten.  
  • Zelfs na correctie voor variabelen als burgerlijke stand, onderwijsniveau, inkomen, sociale klasse bleef de correlatie tussen intelligentie en alcoholgebruik stand houden.  
  • Uit de Finse studie blijkt dat tweelingen die zich op twaalfjarige leeftijd al goed verbaal konden uitdrukken meer kans maakten om op 16-jarige leeftijd regelmatig alcohol te drinken.

Meer drinken betekent niet dat men intelligenter wordt

Psychology Today wijst op een evolutionaire oorzaak: men vond drinkbare alcohol pas tienduizend jaar geleden uit. Intelligente mensen zouden snel overgeschakeld zijn, terwijl anderen hun alcoholroes bleven zoeken in rot fruit.

Discovery waarschuwt liefhebbers echter tegen een verkeerde interpretatie van de studies. Hoger alcoholgebruik correleert met intelligentie, maar meer drinken maakt je niet intelligenter!


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO