Noorwegen kondigt 2,99 miljard euro aan subsidies aan voor een commerciële tender voor drijvende windenergie.


Key takeaways

  • De Noorse regering heeft tot 35 miljard Noorse kronen (2,99 miljard euro) aan subsidies toegezegd voor de eerste commerciële aanbesteding voor drijvende windenergie in het land.
  • De stijgende inflatie en hoge technologiekosten hebben het voor ontwikkelaars essentieel gemaakt om substantiële overheidssteun te vragen.
  • Het subsidiebedrag is gebaseerd op een referentieproject van ongeveer 500 megawatt (MW) groot, waarbij factoren zoals kostenschommelingen en projectvolwassenheid van invloed zijn op de uiteindelijke offshore windcapaciteit.

Overheidssteun en technologische uitdagingen

De Noorse regering kondigde haar intentie aan om tot 35 miljard Noorse kronen (2,99 miljard euro) aan subsidies te verstrekken voor de eerste commerciële aanbesteding voor drijvende windenergie in het land. Deze toezegging komt overeen met een voorlopig plan dat in juni werd onthuld en weerspiegelt het aanzienlijke potentieel van Noorwegen in drijvende offshore windenergie.

Minister van Energie Terje Aasland benadrukte dat overheidssteun cruciaal is om de ontwikkeling op dit gebied te versnellen vanwege de relatieve onvolwassenheid van de technologie en de bijbehorende kosten.

Details van de aanbesteding en feedback van de industrie

De stijgende inflatie heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor turbinefabrikanten en andere leveranciers, waardoor de geraamde kosten voor de bouw van drijvende windparken zijn gestegen. Deze situatie heeft ontwikkelaars ertoe aangezet om actief op zoek te gaan naar substantiële overheidssteun. Hoewel belanghebbenden uit de sector hadden geanticipeerd op een mogelijke verhoging van het subsidieaanbod, handhaafde het Noorse begrotingsvoorstel voor 2025 het bedrag op het niveau dat was overeengekomen in een in juni bereikte tussentijdse overeenkomst.

Het begrotingsdocument van de regering verduidelijkte dat het vastgestelde subsidiebedrag gebaseerd is op een referentieproject van ongeveer 500 megawatt (MW) groot. De uiteindelijke offshore windcapaciteit die binnen dit financiële kader wordt gerealiseerd, zal worden beïnvloed door factoren zoals kostenfluctuaties, de looptijd van projecten en het gewenste rendement van de biedende bedrijven.

Marktrente en budgetprojecties

Er is veel belangstelling getoond voor de aanbesteding, met ten minste 13 consortia en individuele bieders die hun deelname hebben getoond. De eerste focus ligt op Utsira Nord, gelegen voor de kust van Zuid-Noorwegen nabij Haugesund. Dit gebied omvat drie locaties met een gecombineerde potentiële capaciteit van maximaal 2,25 gigawatt (GW).

Tijdens een consultatieperiode over de voorgestelde subsidieregeling, die afliep op 6 september, uitten de meeste respondenten hun bezorgdheid over het feit dat de onderliggende aannames van de regering over toekomstige energieprijzen en kosten voor deze opkomende technologie onrealistisch waren. Terwijl de regering de behoefte aan subsidies schatte op maximaal 1,42 Noorse kronen per kilowattuur (kWh), voerden verschillende consortia aan dat een gunning vorige maand voor een offshore windmolenpark in Groot-Brittannië dat 2,7 kronen per kWh kost voor drijvende energieproductie., een meer realistische maatstaf was voor soortgelijke projecten elders.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.