Drie factoren duwen de olieprijs omhoog. Maar die stijging komt wel op een zeer ongelukkig moment.
De benzineprijs zal ook de volgende dagen nog stijgen, nu woensdag voor een vat Brent olie (in Europa de meest verhandelde oliesoort) net geen 80 dollar moest worden betaald, de hoogste prijs in drieëneenhalf jaar.
De prijs voor een vat ruwe olie bevindt zich nu opnieuw op het niveau van juli, toen de Amerikaanse president Trump via Twitter bij de OPEC zijn beklag maakt over de gang van zaken.
De benzineprijs is in de VS een zeer gevoelig onderwerp en in de aanloop van de tussentijdse verkiezingen in november kan Trump misnoegdheid aan de pomp missen als kiespijn.
De meest recente prijsstijging wordt toegedicht aan de orkaan Florence die zich klaarmaakt om aan de Oostkust van de Verenigde Staten aan land te gaan en die de aanvoer van benzine door een belangrijke pijpleiding bedreigt. Maar er zijn nog andere redenen.
Vroeg Saoedi-Arabië zich enkele maanden geleden nog af hoe het zou kunnen vermijden dat de prijs van een vat olie onder de 30 dollar zou belanden, dan wordt die vraag vandaag niet langer gesteld.
3 redenen
1. De olieproducerende landen profiteren van de onderling afgesproken – en tegen alle verwachtingen in door de OPEC en Rusland gerespecteerde – quota. [In december 2016 beslisten de OPEC-landen en Rusland om hun productie te beperken. Het akkoord werd al 2 keer verlengd. Tot ieders verbazing werden de opgelegde quota nageleefd, wat de basis legde voor de huidige prijsstijgingen. Al deze landen kunnen snel meer olie op de markt brengen, maar lijken niet geneigd dat te doen.]
2. Verder is er de impact van de Amerikaanse economische sancties tegen Iran, dat zijn voorraden niet langer op de oliemarkten kwijt kan en in China en India zijn belangrijkste klanten verliest.
3. Tenslotte zijn er dus de natuurrampen. De combinatie van deze drie factoren heeft de prijs van een vat olie op minder dan 4 jaar bijna verdriedubbeld.
Stijging komt ongelegen
De stijging van de olieprijzen komt erg ongelegen, net nu men zich in de VS zorgen begint te maken over de inflatie en men in de niet olie-producerende opkomende economieën lijdt onder de sterke dollar en de daling van de koopkracht van de gezinnen. Zo is de prijs voor een liter benzine in Turkije sinds begin 2018 met 98% gestegen, een verdubbeling dus.
Hoewel analisten denken dat de stijging van korte duur zal zijn, zou de prijs toch voor langere tijd boven de 60 à 70 dollar moeten blijven.