Dollar zakt naar laagste punt in ruim twee jaar

De dollar krijgt het bijzonder zwaar te verduren. Beleggers anticiperen op een soepeler geldbeleid van de Federal Reserve en duwen de greenback naar het laagste punt in twee jaar.

Afgewogen tegen de valutamand waarin de vijf belangrijkste valuta’s zitten zakte de dollar maandagochtend tot 91.707 punten. Een euro was toen welgeteld 1,197 dollar waard. De laatste keer dat de Amerikaanse munteenheid zo zwak stond was in april 2018.

Risicoappetijt bij beleggers

Volgens de Australische bank ANZ Bank zijn er uiteenlopende redenen waarom de dollar zo zwak presteert. ‘Om te beginnen zijn beleggers bereid meer risico’s te nemen met een zwakke dollar als gevolg’, laat de bank in een toelichting weten. De dollar wordt doorgaans beschouwd als een veilige haven. Het is dan ook geen verrassing dat de greenback in de klappen deelt wanneer beleggers hun kapitaal overhevelen naar onder meer de aandelenmarkten.

Het toenemende risicoappetijt komt er omdat meer en meer beleggers ervan overtuigd zijn dat de Federal Reserve het geldbeleid in december gaat versoepelen. Het feit dat de Amerikaanse overheid er nog niet is in geslaagd om een nieuw stimuluspakket te lanceren, voedt die verwachtingen.

Impact van coronavaccins

De nervositeit over een tweede golf van infecties in Europa en de Verenigde Staten en de nieuwe lockdowns hebben de dollar even ondersteund omdat beleggers toen op zoek waren naar veiligere havens.

Daar kwam in november abrupt een einde aan toen verschillende farmabedrijven, waaronder Pfizer, uitpakten met beloftevolle resultaten voor hun coronavaccins. De dollar zakte die maand met 2,5 procent.

Analisten verwachten dat de dollar deze tendens aanhoudt tot aan het einde van het jaar. ‘De dollar neemt meestal een kleine duik tijdens de laatste maand van het jaar. De afgelopen tien jaar was dat maar liefst zeven keer het geval in december. Een zachte dollarkoers in december lijkt heel waarschijnlijk nu verwacht wordt dat de Federal Reserve meer geld in de Amerikaanse economie gaat pompen’, laten twee analisten van ING aan Reuters weten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.