Koning dollar tuimelt van hoogste peil in 20 jaar door afzwakkende inflatie

Koning dollar tuimelt van hoogste peil in 20 jaar door afzwakkende inflatie
Fed-voorzitter Jerome Powell. (Getty Images)

In oktober is de Amerikaanse inflatie op jaarbasis vertraagd. Zo was, voor het eerst in geruime tijd, het inflatiecijfer lager dan voorspeld. Daarom zou de Fed straks zijn renteverhogingen kunnen intomen, denken de monetaire markten.

Waarom is dit belangrijk?

Een sterke dollar, ondersteund door een reeks renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank, zette de afgelopen maanden druk op kleinere economieën en jaagde inflatiecijfers er de lucht in. Bedrijven in opkomende markten, die veelal Amerikaanse dollars lenen, kregen amper zuurstof. Nu de waarde van de dollar opnieuw afneemt, wordt een deel van die druk weggenomen.

Ingezoomd: De waarde van de almachtige greenback is deze maand met 4 procent gezakt tegenover een mandje van zes andere munteenheden.

  • Dat zou de grootste waardedaling van de Amerikaanse dollar zijn sinds september 2010, weet Refinitiv, een verstrekker van financiële marktgegevens.
  • In de laatste 12 maanden zou de waarde van de dollar wel nog steeds gestegen zijn met een waanzinnige 11 procent, werpt The Financial Times op.

The Big Picture: De verklaring voor de waardedaling is niet ver zoek.

  • Dat zorgde voor een Wall Street met wind in de zeilen, maar verzwakte de dollar op de geldmarkt. Beleggers hopen namelijk dat de Fed zijn monetaire beleid sneller zal versoepelen dan gedacht.  
  • Er zijn bovendien indicaties vanuit de Amerikaanse bouwsector en verwerkende industrie dat de economie in het algemeen met tegenwind te kampen heeft, wat kan leiden tot een recessie en de Fed zal dwingen om te versoepelen.
  • “Alles wijst op desinflatie in de VS en daarmee op een vertraging van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van volgend jaar”, laat Macquarie-strateeg Thierry Wizman optekenen door FT.

De gevolgen voor Europa: Een iets sterkere euro.

  • De waarde van de euro steeg naar zo’n 1,04 dollar. In september bereikte de euro nog een dieptepunt van 96 dollarcent nadat in juli voor het eerst in twee decennia pariteit tussen de twee werd bereikt.
  • Ook het Britse pond herstelde de afgelopen weken van zijn all-time low. Momenteel noteert de wisselkoers voor het pond aan 1,19 dollar. Begin november was dat nog 1,04 dollar.
  • Ook interessant: De Japanse yen, die dit jaar enorme waardedalingen te verwerken kreeg door een te soepel monetair beleid, zag deze maand ook een redelijk herstel van zijn 32-jarig dieptepunt tegenover de dollar.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.