De dollar laat de roebel en yuan ver achter zich

De dollar laat de roebel en yuan ver achter zich
Getty Images

De sterkte van de dollar zet druk op China en Rusland, twee landen waar de economische motor sputtert. De centrale banken van beide landen doen hun best om daar iets tegen te doen. Ze vechten weliswaar tegen twee tegengestelde fenomenen: deflatie in China en inflatie in Rusland.

In het nieuws: De roebel en yuan staan onder druk.

De roebel

  • Eerder deze maand moest je voor 1 Amerikaanse dollar zo’n 100 roebel op tafel leggen. Dat is het zwakste niveau voor de Russische munt sinds de start van de oorlog in Oekraïne. Intussen is de dollarkoers een beetje afgezwakt tot 92 roebel.
  • De Russische Centrale Bank reageerde door de rente te verhogen met 350 basispunten tot 12 procent.
  • Eind februari 2022 moest de monetaire instelling ook al zo’n noodingreep doen. De rente werd toen verhoogd tot 20 procent. De positie van de roebel verbeterde aanzienlijk, waardoor de centrale bank haar rentetarieven kon verlagen tot 7,5 procent. Maar in juli vorig jaar dwong de stijgende inflatie de instelling al om de rente te verhogen tot 8,5 procent.
  • “De problemen met de roebel zijn het gevolg van de verslechtering van de handelsbalans na de sancties, een daling van de gasexport en een stijging van de militaire uitgaven”, legt Bernard Keppenne, hoofdeconoom van CBC (deel van KBC), uit. De centrale bank van Rusland kwam ook al tot diezelfde vaststelling.
  • Het Kremlin wijst liever met een beschuldigende vinger in de richting van de centrale bank zelf.
  • Ten slotte zou de regering van Poetin opnieuw kapitaalcontroles kunnen invoeren om een vicieuze cirkel te vermijden: een zwakkere roebel maakt import duurder, wat geen goed nieuws is voor de handelsbalans en dus voor de roebel.

De yuan

  • China bevindt zich in een heel andere situatie: het land moet vechten tegen deflatie. De economische prestaties zijn erg teleurstellend, waardoor de yuan daalt.
  • Maar in een poging om de economie te stimuleren, heeft de People’s Bank of China besloten om de rente op eenjarige leningen te verlagen van 2,65 naar 2,50 procent. Het probleem is dat dit beleid, gericht op het stimuleren van de consumptie te midden van de vastgoedcrisis, de yuan niet sterker maakt – integendeel.
  • “De spread tussen het tienjarige Amerikaanse en Chinese staatspapier is in dezelfde periode toegenomen tot het hoogste niveau sinds februari 2007. En een groter wordende spread betekent natuurlijk druk op de munt”, legt Bernard Kepenne uit.
  • De economische situatie in China lijkt uit de hand te lopen. Er worden vraagtekens geplaatst bij het vermogen van China om de economie weer aan te zwengelen, terwijl de regering de cijfers over de jeugdwerkloosheid liever niet meer publiceert, omdat ze te slecht zijn. De jeugdwerkloosheid bereikte afgelopen juni een recordhoogte van 21,3 procent.
  • Het antwoord op de daling van de yuan komt van de Chinese staatsbanken, die hebben beslist dollars te verkopen om yuan te kopen in Londen en New York, schrijft de Financial Times. “Een methode die in het verleden succesvol is gebleken om het tempo van de waardedaling van de yuan te vertragen”, aldus een handelaar uit Shanghai.

De dollar

  • De dollar daarentegen doet het goed. De Amerikaanse economie presteert nog steeds sterk en de rente zal nog een tijdje hoge toppen scheren.
  • De Fed-notulen toonden gisteren opnieuw aan dat er nog steeds onzekerheid is over de vertraging van de inflatie. Dat wijst er dus op dat er mogelijk nog meer renteverhogingen aan de horizon lonken, wat de dollar een verdere boost kan geven.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.