Doen alsof je iets van wijn kent in vier lessen

1. Bouw een kleine, maar indrukwekkende woordenschat op

Zou u graag weten hoe u een glas wijn proeft of waaraan u een goede fles herkent? 4 tips om u met een minimum aan kennis voor te doen als een echte wijnkenner.

Aards”, “eikenhout”, “fruitig”, “jong”, “kruidig”, dit zijn slechts enkele voorbeelden van de zeer uitgebreide vakwoordenschat van een wijnkenner. Begin met uzelf deze typische woordenschat eigen te maken en u komt direct over alsof u weet waarover u praat.

2. Het etiket bevat veel nuttige informatie

Het is vaak niet eens nodig om de wijn te proeven om er als een kenner over te spreken. Het etiket bevat erg veel informatie, zoals de gebruikte druif. Nieuwe Wereldwijnen (die niet uit Europa komen) zijn het gemakkelijkst want de druif wordt letterlijk vermeld (bijvoorbeeld Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, …).

Daartegenover staan Europese wijnen die meestal eerder de streek vermelden waardoor je een beetje opzoekingswerk zal moeten verrichten om de bekendste te leren kennen. Champagne, Chablis, Sancerre, Chianti: deze en andere wijnen hebben elk hun eigen stijl, karakter en druif. Het etiket geeft je verder ook nog de naam van de producent, het jaar van de oogst en het alcoholpercentage.

3. Investeer in elementaire kennis

De woordenschat en het etiket zijn dus erg belangrijk, maar een beetje algemene wijnkennis is uiteraard essentieel om uzelf te bewijzen als kenner. Zo moet u weten op welke temperatuur u witte en rode wijnen moet drinken (witte serveer je gekoeld en rode lichtelijk onder kamertemperatuur) en hoe u uw glas moet vasthouden (bij de steel).

4. Raadpleeg de sommelier

Doch, zelfs met de beste voorbereiding kan het zijn dat u geen enkele wijn herkent op de wijnkaart of u een etiket te lezen krijgt waar u niets uit kan afleiden. Het beste dat u dan kan doen is stoppen met te doen alsof en de sommelier aanspreken. Sommeliers zullen u graag de perfecte wijn aanraden afhankelijk van uw smaak en gewenst prijsniveau.

Meer