Dit zijn 5 bedrijven die lijden onder de energiekrapte in Europa

De energie-intensieve industrieën in Europa, die de kern vormen van de productiecapaciteit van het continent, voelen de druk van de hogere gasprijzen.

Sommige bedrijven zijn begonnen hun productie in te krimpen omdat de hoge kosten de productie onrendabel maken. Dat is nog voordat de winter begint en de Europeanen hun kachel beginnen aan te steken, waardoor de lage gasreserves tot een kritiek niveau kunnen dalen. 

Het aanbod van de Russische president Vladimir Poetin op woensdag om de markt te stabiliseren, koelde de rally af, maar de crisis is nog niet voorbij. Bedrijfsfaillissementen of banenverlies kunnen de steun voor de overschakeling naar schone energie verminderen. Bedrijven die grote energieverbruikers zijn in Europa hebben ongeveer 3,2 miljoen werknemers, dat is 11 procent van de totale industriële werkgelegenheid, zo blijkt uit een studie die in opdracht van het Europees Parlement is uitgevoerd.

Hier volgen vijf bedrijven in vijf belangrijke sectoren die in het bijzonder blootgesteld zijn.  

Chemische industrie

BASF SE, Europa’s grootste chemiebedrijf, heeft de productie van ammoniak – belangrijk voor een reeks producten waaronder kunstmest – in fabrieken in Duitsland en Nederland teruggeschroefd. Een woordvoerder zei dat BASF de gevolgen van de crisis voelt, maar het bedrijf heeft nog geen details gegeven over de mogelijke gevolgen. 

Metalen

Zinkproducent Nyrstar heeft de productie in een smelterij in Nederland teruggeschroefd na een verviervoudiging van de stroomkosten. De besnoeiingen kunnen zich uitbreiden tot de aluminiumproductie, waarvoor enorme hoeveelheden energie nodig zijn. Het bedrijf, dat in handen is van een kleine groep, heeft ook de financiële gevolgen nog niet bekendgemaakt. 

Bouwmaterialen

Voor de productie van een ton cement is ongeveer 4,7 miljoen British Thermal Units aan energie nodig, wat overeenkomt met ongeveer 400 pond, of 180 kilogram, steenkool. Het Franse Saint-Gobain zei dat het alleen al in de tweede helft van het jaar 1,1 miljard euro (1,3 miljard dollar) zou moeten opbrengen voor de stijgende energiekosten. 

Papier

De industrie heeft het moeilijk gehad om te voorspellen wanneer mensen weer naar kantoor zullen gaan nu de pandemiebeperkingen afnemen, een belangrijke drijfveer voor de vraag naar papier om kranten en tijdschriften te drukken. De aandelen van de Ierse papiergigant Smurfit Kappa Group Plc hebben sinds september meer dan 10 procent van hun waarde verloren. Het bedrijf noemde de stijgende energiekosten als een van de belangrijkste risico’s voor zijn activiteiten vóór de recente stijging van de gasprijzen. 

Landbouw

Naast de hogere kunstmestprijzen voelen ook andere onderdelen van de voedselproductie de klappen. De Franse suikerproducent Tereos SCA waarschuwde in augustus – toen de energieprijzen veel lager waren dan nu – dat de stijging van de gasprijzen de productiekosten “enorm” zou doen stijgen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.