Distributeur Corona mikt op cannabis

De Amerikaanse drankengroep Constellation Brands, verdeler van onder meer het biermerk Corona, stapt in het Canadese bedrijf Canopy Growth. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 191 miljoen dollar.

Constellation Brands krijgt voor die som een participatie van 9,9 procent in Canopy Growth, producent van cannabis. De Amerikaanse groep zegt de investering momenteel vooral te beschouwen als een instap op een markt met veel groeipotentie. Op termijn heeft Constellation Brands de optie zijn participatie in Canopy Growth tot bijna 20 procent op te voeren. “Verwacht mag worden dat het cannabis over enkele jaren in de hele Verenigde Staten legaal op de markt gebracht zal kunnen worden,” motiveert Rob Sands, chief executive van Constellation Brands, de investering in Canopy Growth. “Door deze investering hebben wij onszelf nu al een belangrijke toegang tot die markt verzekerd.” In een toenemend aantal Amerikaanse staten wordt de verkoop van cannabis voor medicinaal of recreatief gebruik gelegaliseerd. Eenzelfde tendens mag volgens Sands over enkele jaren dan ook op nationaal vlak worden verwacht. Ook in Canada zou de recreatieve consumptie van cannabis snel worden gelegaliseerd.

Cannabisdrank

Canopy Growth staat op Toronto Stock Exchange genoteerd. De onderneming en is met een waarde van 2,2 miljard Canadese dollar de grootste beursgenoteerde cannabis-producent ter wereld. Constellation Brands is volgens Sands vooral geïnteresseerd in de ontwikkeling van alcoholvrije cannabis-dranken. Daarbij zou vooral worden gemikt op een verkoop in Canada en andere landen waar niet alleen medicinale, maar ook recreatieve consumptie is toegelaten. Nadien zouden ook de Verenigde Staten kunnen volgen. Volgens ramingen van Euromonitor zal de legale cannabismarkt in de Verenigde Staten en Canada volgend jaar een gezamenlijke waarde van ongeveer 17,7 miljard dollar hebben. Waarnemers verwachten dat binnen de drankensector, de tabaksindustrie en de farmabedrijven de volgende jaren een toenemende interesse in cannabis zal worden getoond. Canopy Growth aangekondigd de bijkomende financiële middelen van de instap van Constellation Brands te zullen gebruiken om zijn productiecapaciteit verder te verhogen. Daarmee wil het bedrijf anticiperen op de beslissing van de Canadese regering om de legalisering van cannabis verder uit te breiden. In Canada is het medicinaal gebruik van marihuana al meer dan vijftien jaar wettelijk toegelaten. Op de drie aandelenbeurzen staan in totaal 69 cannabis-bedrijven genoteerd. Hun gezamenlijke waarde wordt geraamd op 8 miljard Canadese dollar. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20