In de Amerikaanse staat Florida heerst een relletje tussen de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis en Disney. Het parlement van de Amerikaanse staat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd die een einde maakt aan de autonome status waar het pretpark Disney World van geniet. Dat omdat het entertainmentbedrijf kritiek had voor een van DeSantis’ beleidspunten.
Disney verliest met de stemming een eigenaardige verworvenheid. In 1967 werd de entertainmentreus achter de toen al overleden Walt Disney een vorm van autonomie gegund over het Reedy Creek Improvement District in Florida.
Voor een gebied van ongeveer 101 vierkante kilometer had Disney het zelfrecht om sanitaire voorzieningen, infrastructuurwerken, brandweer en ordehandhaving te voorzien. Daarbovenop genoot Disney van een zeer gunstig belastingregime en mocht het zelf de milieuregels en bouwvergunningen bepalen over hun autonome stukje land. Allemaal zaken die zeer goed van pas komen bij het uitbouwen van een gigantisch pretpark en vakantieresort.
“Don’t Say Gay”
Donderdag besliste het parlement van de Amerikaanse staat Florida er echter voor een punt te zetten achter dat gunstregime. Volgens de wet beschikt de staat Florida vanaf 1 januari 2023 over de bevoegdheid om zulke districten op te doeken. Daarmee heeft gouverneur Ron DeSantis een hefboom in handen tegenover the House of the Mouse, die de recente ‘Parental Rights in Education’-wet bekritiseerde.
De wet, door tegenstanders ook wel ‘Don’t Say Gay’-wet genoemd, verbiedt elke vorm of vermelding van seksuele voorlichting of oriëntatielessen in de lagere scholen van Florida tot en met het derde leerjaar. Volgens DeSantis zijn zulke lessen niet geschikt voor jonge kinderen, en geeft het de vrijheid aan de ouders om zelf te beslissen wat ze wanneer aan hun kinderen vertellen over seksualiteit. Volgens critici is de wet echter een bewuste zet om LGBT+-thema’s uit het onderwijs te wissen. Vandaar de bijnaam ‘don’t say gay‘.
In maart liet Disney weten dat het uit protest tegen de wetgeving geen financiering meer zal geven aan politieke kandidaten in Florida. Volgens POLITICO zou Disney in 2020 zo’n 4,8 miljoen dollar aan politieke partijen in de staat Florida gedoneerd hebben. Het merendeel daarvan ging naar Republikeinse kandidaten, DeSantis zelf mocht een cheque 50.000 dollar in ontvangst nemen.
De beslissing om de financiering stop te zetten, lokte de furie uit van de gouverneur. Die het mediabedrijf ervan verweet zich te schikken aan de cancel culture en wokeheid. “Disney en andere woke bedrijven zullen niet langer zomaar weg kunnen komen met hun ongecontroleerde campagnes om druk te leveren”, zei DeSantis woensdag. “Als we de Democratische machine en hun bedrijfsschoothondjes tot verantwoording willen roepen, moeten we nu opstaan.”
Onzekere zet
Bijgevolg zal Disney nu plots miljoenen dollars aan extra belastingen moeten betalen, wat tot grote onzekerheid leidt bij de 60.000 werknemers die het bedrijf in het park aanwerft. Disney heeft een enorm grote invloed op de Amerikaanse politiek, zeker in de staat Florida waar het jaarlijks miljoenen toeristen lokt en dus gigantisch veel inkomsten bezorgt voor de omringende handelaars.
Bovendien heeft het pretparkdistrict een torenhoge schuld van 1 miljard dollar. Als de autonome status wordt afgenomen zal die schuld verdeeld moeten worden over de andere districten waar het resort in ligt. Dat zal de gouverneur mogelijk niet in dank afgenomen worden.
Gerrymandering
DeSantis heeft niet alleen de wetgeving gebruikt om een bedrijf te straffen dat kritiek uit op zijn beleid. Bovenop de stemming over het statuut van Reedy Creek, werden ook nieuwe kiesdistricten goedgekeurd. De nieuwe kaart zou eigenhandig door DeSantis uitgetekend zijn.
Volgens de Democratische oppositie in Florida heeft de gouverneur daarmee enkele districten met een grotendeels zwarte bevolking van de kaart geveegd. Aangezien zwarte Amerikanen traditioneel vaker op Democraten stemmen, beschuldigt de oppositie DeSantis van gerrymandering, het hertekenen van kiesdistricten zodat je eigen partij meer kans maakt om te winnen.
Met zijn enorm controversiële beslissingen en zijn felle opmars in de cultuuroorlog in de VS, wordt DeSantis als een mogelijke opvolger van Trump gezien als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024.
(fjc)