Waarom dieven niet happig zijn om een Tesla te stelen

Wagens van luxemerken zoals Range Rover, BMW of Aston Martin zijn bijzonder gegeerd bij autodieven, die in een aantal West-Afrikaanse landen voor hun buit een bloeiende afzetmarkt hebben gevonden.

Meestal blijven de dieven echter ver weg van de auto’s van de Amerikaanse constructeur Tesla, bouwer van elektrische wagens. Het grote probleem voor de dieven en de helers zijn de satellietnavigatie en het internet-of-things waarop de modellen van Tesla zijn aangesloten. Alleen voor onderdelen zouden de wagens van de Amerikaanse constructeur een interessant doelwit kunnen zijn. De auto’s van Tesla zijn tegen diefstal beter beschermd dan de meeste andere merken. De Amerikaanse autobouwer heeft zijn modellen immers uitgerust met satellietnavigatie, die constant contact onderhoudt met de fabriek.

Connectiviteit

Op die manier wordt de diefstal een heikele onderneming, want op het ogenblik dat de auto de minste activiteit registreert, zal hij zich bij de constructeur aanmelden. Een dief zou dan ook moeten proberen om de functie zo snel mogelijk uit te schakelen, zodat hij moeilijker zou kunnen worden opgespoord. “Maar zonder connectiviteit is de auto minder aantrekkelijk, want een aantal interessante functies zal wegvallen,” meldt de nieuwssite Business Insider. Zonder connectiviteit ontvangt de wagen immers geen upgrades meer, maar verlies hij ook het contact met het internet en de navigatie. Ook onderhoud en toegang tot superchargers zouden onmogelijk worden. Het Amerikaanse merk heeft op autodieven dan ook weinig aantrekkingskracht, behalve voor bendes die naar onderdelen op zoek zijn. De onderdelen van de elektrische wagen zijn immers bijzonder duur, waardoor onder meer een herstelling na een ongeval van de eigenaar een belangrijke uitgave kan vergen. Onderdelen van een gestolen en ontmantelde Tesla zouden dan ook een sterke interesse genieten. Business Insider verwijst naar een recente actie van de Duitse Bundespolizei, die bij een controle een vrachtwagen met een Litouwse nummerplaat tot stilstand bracht en bij controle van de lading op een volledig gedemonteerd Model S van Tesla stuitte. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20