Voormalig minister en voormalig Eurocommissaris Didier Reynders wordt verdacht van witwassen. Dat melden Le Soir en de Nederlandse website Follow The Money. Speurders van de Belgische politie zijn dinsdagavond binnengevallen in verschillende woningen, waaronder die van Reynders. Hij is daarbij ook lang verhoord.
Key takeaways
- Er loopt een onderzoek naar Didier Reynders voor witwassen.
- Speurders zijn daarbij binnengevallen in zijn woningen en hebben de voormalige minister en Eurocommissaris ook ondervraagd. Hij is niet aangehouden.
- Reynders zou met contant geld loten van de loterij hebben gekocht en de winsten daarvan op zijn rekening hebben laten storten.
Het onderzoek naar Didier Reynders komt er na een tip van de Nationale Loterij en de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI). Die laatste organisatie is er om transacties die mogelijk te maken hebben met witwassen en terrorisme te melden. Zij constateerden dat er al langer verdachte transacties waren met relatief hoge bedragen.
Het onderzoek zou al sinds 2023 bezig zijn, maar omdat Didier Reynders als Eurocommissaris van Justitie grote bescherming genoot, is er tot nu gewacht om bij hem binnen te vallen. Omdat hij als voormalig minister nog steeds een zekere bescherming heeft, wordt het onderzoek geleid door een procureur-generaal en een onderzoeksrechter van een hoge graad.
Hoe ging het witwassen in zijn werk?
Reynders wordt ervan verdacht e-tickets gekocht te hebben. Op die manier kan er geld op een speelaccount van de Nationale Loterij gezet worden. Die e-tickets zouden minstens deels met contant geld betaald zijn. Waar dat geld vandaan komt, is nog niet duidelijk.
De winst van die loten van de Nationale Loterij is dan gestort op een digitale rekening en vervolgens overgeschreven naar zijn zichtrekening. Volgens de Kansspelcommissie is deze manier een vaak gebruikte methode om geld wit te wassen, ondanks de beperkte verliezen.
Politieke carrière van Didier Reynders
Reynders heeft er een lange en indrukwekkende politieke carrière opzitten. In 1992 werd hij voor de Franstalige liberale partij een eerste keer verkozen in het Belgische parlement. Van 1999 tot 2019 was hij onafgebroken minister. Van 1999 tot 2011 was hij federaal minister van Financiën. Daarbij was hij dus ook verantwoordelijk voor de Nationale Loterij. Het witwassen met loten is wel pas nadien begonnen, maar zou wel tot vorig jaar geduurd hebben.
Van 2011 tot 2019 was Reynders minister van Buitenlandse Zaken, waarna hij er in 2018 ook even de functie van Defensie bij kreeg. Na een mislukte poging in 2014 werd hij in 2019 eindelijk Eurocommissaris. Die functie zou hij tot vorige week behouden. Reynders hoopte op een nieuwe termijn in de Europese Commissie maar zag die functie naar Hadja Lahbib gaan.
Teflon Reynders
De laatste jaren is hij heel regelmatig in verband gebracht met smeergeld en witwassen, maar Reynders wist die beschuldigen telkens van zich af te laten glijden. Het leverde hem de bijnaam ‘Teflon Reynders’ op.