Deze schets van Leonardo da Vinci moet 14 miljoen euro opbrengen

Leonardo da Vinci’s ‘Kop van een Beer’ zal in juli te koop worden aangeboden bij Christie’s in Londen. Verwacht wordt dat de zeldzame schets tussen de 8 en 14 miljoen euro zal opbrengen. 

De schets is een van de slechts acht tekeningen van da Vinci die nog in privéhanden zijn, volgens het Britse veilinghuis. De ‘Kop van een Beer’ is een tekening in zilverpunt (een staafje van echt zilver) op roze-beige papier en meet 7 op 7 centimeter. 

De bezitsgeschiedenis van de tekening gaat terug tot Sir Thomas Lawrence (1769-1830), de befaamde Britse schilder wiens verzameling tekeningen van oude meesters wordt beschouwd als een van de grootste die ooit is bijeengebracht. Na zijn dood kwam de schets in handen van zijn handelaar Samuel Woodburn, die het werk in 1860 bij Christie’s verkocht voor 2,50 pond. 

In de eerste helft van de twintigste eeuw bevond de tekening zich in de collectie van een andere grote Britse verzamelaar, kapitein Norman Robert Colville. Sinds 1937 is de schets in musea over de hele wereld tentoongesteld. 

Meesterwerk

‘Ik ben zeer verheugd dat dit meesterwerk, een van de belangrijkste werken uit de Renaissance die nog in particuliere handen is, na de eerste verkoop in 1860 opnieuw aan Christie’s is toevertrouwd’, zegt Ben Hall van de afdeling Old Masters bij Christie’s New York. 

‘Het werk is door de eeuwen heen in het bezit geweest van enkele van de meest vooraanstaande verzamelaars op het gebied van oude meesters, niet in de laatste plaats de huidige eigenaar die het sinds 2008 in bezit heeft.’

Nieuw record?

Stijn Alsteens, hoofd van de Old Masters Group bij Christie’s Parijs, licht toe: ‘Na de verkoop van Leonardo da Vinci’s tekening “Paard en ruiter” in 2001 voor meer dan 8 miljoen pond (9,3 miljoen euro, red.), nog steeds het wereldrecord voor een tekening van de kunstenaar vandaag, is Christie’s trots om een ander werk aan te bieden van misschien wel de grootste tekenaar die de wereld ooit gekend heeft.’

‘Ik heb alle reden om te geloven dat we in juli een nieuw record zullen behalen voor “Kop van een Beer”, één van de laatste tekeningen van Leonardo waarvan we kunnen verwachten dat ze op de markt komen’, aldus Alsteens. 

(lb)

Lees ook: Christie’s veilt eerste in ruimte gerijpte fles wijn

Meer