Deze producten worden volgens VN-rapport volgend jaar fors duurder

Uit een rapport van de Conferentie van de Verenigde Naties voor handel en ontwikkeling (UNCTAD) blijkt dat de prijzen van consumptiegoederen volgend jaar met gemiddeld 1,5 procent zullen stijgen. Sommige producten zullen zelfs ruim 10 procent duurder zijn.

Waarom is dit belangrijk?

De prijs van één enkele scheepscontainer is de voorbije 18 maanden de pan uitgerezen omdat de coronapandemie de bevoorradingsketens en handelskanalen heeft verstoord. Door een tekort aan arbeidskrachten en een toenemende vraag zijn er flessenhalzen ontstaan in de bevoorradingsketens.

De inflatiecijfers van de afgelopen maanden maken er geen geheim van: het leven is veel duurder geworden. In ons land kwam de inflatie in oktober uit op 4,16 procent, het hoogste cijfer in dertien jaar. Volgens een rapport van de UNCTAD moeten we niet hopen dat de prijzen binnenkort zullen dalen. Integendeel, de organisatie van de Verenigde Naties (VN) verwacht dat de prijzen van consumptiegoederen volgend jaar zullen stijgen met gemiddeld 1,5 procent.

Prijsstijgingen tot ruim 10 procent

“Uit de analyse van UNCTAD blijkt dat de huidige sterke stijging van de containervrachttarieven, indien deze aanhoudt, tussen nu en 2023 de invoerprijzen wereldwijd met 11 procent en de consumentenprijzen met 1,5 procent zou kunnen doen stijgen”, staat er in het rapport.

De prijzen van deze producten zullen volgens de UNCTAD het snelst stijgen:

  • Computer-, elektronische en optische producten: prijsstijging van 11,4 procent verwacht;
  • Meubelen (en overige maakindustrie): prijsstijging van 10,2 procent verwacht;
  • Textiel, kleding en lederwaren: prijsstijging van 10,2 procent verwacht;
  • Producten van rubber en kunststof: prijsstijging van 9,4 procent verwacht;
  • Farmaceutische basisproducten en farmaceutische bereidingen: prijsstijging van 7,5 procent verwacht;
  • Elektrisch materiaal: prijsstijging van 7,5 procent verwacht;
  • Ander transportmateriaal: prijsstijging van 7,2 procent verwacht;
  • Motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers: prijsstijging van 6,9 procent verwacht;
  • Metaalproducten (exclusief machines en uitrusting): prijsstijging van 6,8 procent verwacht;
  • Machines en uitrusting: prijsstijging van 6,4 procent verwacht.

Impact op kleinere landen

De consumentenprijzen in de VS zouden met 1,2 procent stijgen en in China met 1,4 procent, aldus het rapport. Uit de analyse blijkt ook dat kleinere landen die meer afhankelijk zijn van invoer, de consumentenprijzen met 7,5 procent zouden zien stijgen.

Sommige bedrijven hebben ervoor gekozen kleinere producten door de lucht te versturen als gevolg van de snel stijgende vrachtvervoerskosten, hoewel luchtvracht meestal duurder is.

Volgens analisten kunnen de stijgende vervoerskosten nefaste gevolgen hebben voor de economische groei in de grootste economieën. De industriële productie, een belangrijke motor van de groei, zal in de VS en de eurozone met meer dan 1 procent dalen en in China met 0,2 procent als de vrachttarieven met 10 procent stijgen en de bevoorradingsketens verstoord blijven, aldus het rapport.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.