Deze jobs zullen robots nooit kunnen overnemen

Steeds meer beroepen lopen het gevaar om in de toekomst door robots te worden overgenomen. Maar de automatisering kan gelukkig niet alles van menselijke werkkrachten overpakken.

Volgens een onderzoek aan Oxford University zullen we binnenkort een nieuw automatiseringstijdperk ingaan. “Vast staat dat onze arbeidsmarkt er binnen 50 jaar anders uitziet, maar sommige jobs kunnen die verandering beter de baas dan andere”, klinkt het in vacature.com. En dat kan problematisch worden. 

Blijkbaar zouden deze problemen niet pas in 2070 starten. Volgens het onderzoek zouden er nu ook al veranderingen gebeuren.

Eigenlijk zou 45 procent van de werkende mensen al vervangen kunnen worden door bestaande technologieën. Maar we moeten zeker nog niet panikeren. 

Automatisering

Ook al is alles aan automatiseren, toch moeten wij ons nog niet meteen zorgen maken. Volgens het tijdschrift zou er nog geen 5 procent van de jobs worden geautomatiseerd. “Maar bijna alle beroepen bestaan uit meerdere activiteiten die op zich wél in aanmerking komen voor automatisering”, klinkt het. Het is ook niet omdat veel wordt geautomatiseerd, dat je je job zal verliezen.

Oxford University heeft ook een onderzoek gedaan en daaruit bleek dat niet alle jobs gelijk zijn voor automatisering.  

Sociale en creatieve jobs

Sommige jobs kunnen computers ook helemaal niet overnemen. Vooral jobs waar creativiteit heel belangrijk is zoals artiesten, businessontwikkelaars en wetenschappers.

Ook in de sociale sector kunnen computers niet veel doen. Maatschappelijk werkers en verpleegkundigen zijn nu eenmaal menselijke jobs .

Als derde categorie zijn jobs die mensen op onvoorspelbare momenten nodig hebben ook veilig van automatisering. Een loodgieter, brandweerman of mecanicien vallen niet te automatiseren.

De jobs die wel geautomatiseerd kunnen worden, hebben een bepaalde routine. Denk maar aan kassamedewerkers, callcenter-medewerkers, telemarketers of jobs bij de post.

Meer