Denktank SIPRI: ‘Aantal kernwapens neemt weer toe’

Sinds het einde van de Koude Oorlog is het wereldwijde kernwapenarsenaal gestaag geslonken. Maar daar lijkt nu een einde aan te komen, blijkt uit een rapport van het Zweedse onderzoeksinstituut SIPRI. ‘Zowel Rusland als de Verenigde Staten lijken er steeds meer belang aan te hechten.’

De denktank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) waarschuwt dat het aantal kernwapens in de wereld niet langer lijkt af te nemen. Integendeel.

De negen landen die nucleair bewapend zijn – de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea – hadden begin dit jaar naar schatting 13.080 kernwapens in hun bezit. Dat zijn er 320 minder dan het jaar voordien. Op het eerste gezicht lijkt er dus sprake te zijn van een daling. Dat komt omdat het cijfer ook rekening houdt met de gepensioneerde kernkoppen die wachten om te worden ontmanteld. Deze oudere wapens niet meegerekend, is het gecombineerde kernwapenarsenaal evenwel gestegen van 9.380 tot 9.620.

Zorgwekkende toename

‘Het totale aantal kernkoppen in de wereldwijde militaire voorraden lijkt nu toe te nemen, een zorgwekkend teken dat de dalende trend die de mondiale nucleaire arsenalen sinds het einde van de Koude Oorlog heeft gekenmerkt, is gestopt’, zegt Hans Kristensen van SIPRI. Hij merkt ook op dat zowel Rusland als de Verenigde Staten steeds meer belang lijken te hechten aan de rol van kernwapens in hun defensiebeleid.

Rusland en de Verenigde Staten bezitten samen dan ook meer dan 90 procent van alle kernwapens ter wereld. Beide landen hebben volgens SIPRI uitgebreide en dure programma’s lopen om hun kernkoppen, lanceersystemen en productiefaciliteiten te vervangen en te moderniseren. Begin dit jaar werden door de twee militaire wereldmachten ongeveer 50 kernkoppen meer operationeel ingezet dan een jaar eerder. 

Het rapport stelt ook dat Rusland zijn totale kernwapenarsenaal met ongeveer 180 kernkoppen heeft uitgebreid. Het gaat vooral om intercontinentale ballistische raketten (ICBM) en ballistische raketten die door onderzeeërs kunnen worden afgevuurd.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.