Denen nu het gelukkigste volk ter wereld

Denemarken heeft Zwitserland de kroon van ‘Gelukkigste volk ter wereld’ ontfutseld. Dat blijkt uit een pas gepubliceerde rangschikking door de VN-organisatie voor duurzame ontwikkeling. Een bewijs dat sterke overheden bevolkingen gelukkig maken, denken de onderzoekers.

De VN-organisatie publiceert jaarlijks een rangschikking die vergelijkt hoe gelukkig mensen zich in verschillende landen wereldwijd voelen. Omdat dat niet rechtstreeks te meten is kijken de onderzoekers naar meetbare gegevens zoals het BBP per inwoner, hoe oud mensen gemiddeld worden zonder ernstige gezondheidsproblemen, de sociale vrijheden en de mate van corruptie.

Geluk en gelijkheid

Voor het eerst keken de onderzoekers ook naar de verdeling van geluksgevoelens onder de bevolking. Ze bekeken met andere woorden de rol die ongelijkheid in de onderzochte landen speelt.

Daaruit bleek meteen dat de gelukkigste landen diegene waren waar gelijkheid het grootste was. Het rapport (.pdf) lijkt ook een pleidooi voor sterke overheidsdiensten. Landen die wel een sterke economische groei kenden maar waar de sociale of milieu-omstandigheden verslechterden, scoren immers lager op de geluksindex.

Ongelijkheid

In een interview met persbureau Reuters merkte ook onderzoeker Jeffrey Sachs dit op. Volgens Sachs werden de VS de afgelopen jaren dan wel rijker, gemiddeld daalde het welzijn van de bevolking er.

“Een maatschappij die enkel rijkdom nastreeft jaagt achter de verkeerde zaken. Het sociale weefsel brokkelt af en sociaal vertrouwen verdwijnt net zoals het vertrouwen in de overheid.” 

De VS heeft z’n gemiddelde geluksgevoel sinds 2007 lichtjes zien dalen, het land komt dit jaar op de 13e plaats in de rangschikking. België rangschikt 18de, Nederland scoort sterk op een 7de plaats.

Denemarken

Dat de Denen hoog scoren zal niet verbazen. In een studie van Eurostat die midden 2015 werd gepubliceerd rangschikte Denemarken ook op een eerste plaats. Die studie  peilde naar de tevredenheid van Europeanen over de levenskwaliteit in hun onderscheiden landen. De deelnemers aan de enquête kregen vragen voorgelegd over hun inkomen, de woonmarkt, arbeidsmarkt, gezondheid en veiligheid.

Bijna de helft van de Denen, 42 procent, verklaarde bijzonder tevreden te zijn met de kwaliteit van het leven in hun land. De redenen die ze daarvoor aangaven waren vooral het milieuvriendelijke beleid en een beperkte aanwezigheid van corruptie.

 Screenshot 2016-03-17 15.19.59

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20