Denemarken versterkt marine in reactie op Russische spanningen en risico’s

Denemarken versterkt marine in reactie op Russische spanningen en risico’s
(Photo by Ahmet Gurhan Kartal/Anadolu via Getty Images)

Key takeaways

  • De Deense regering heeft een uitgebreid plan onthuld om haar marine te moderniseren, gedreven door groeiende bezorgdheid over de veiligheid en technologische vooruitgang.
  • Denemarken zal een gespecialiseerd schip aanschaffen dat is uitgerust met drones en sonartechnologie om de onderzeese bewaking te verbeteren en potentiële bedreigingen op te sporen, en 21 nieuwe schepen aanschaffen voor de Naval Home Guard.
  • Een strategisch traject voor de lange termijn zal de basis leggen voor toekomstige marineaankopen, waaronder nieuwe fregatten en schepen die geoptimaliseerd zijn voor Arctische en Noord-Atlantische operaties.

De Deense regering heeft een uitgebreid plan onthuld om de marine te moderniseren, gedreven door groeiende bezorgdheid over de veiligheid en technologische vooruitgang. De meervoudige strategie omvat onmiddellijke aankopen om urgente bedreigingen aan te pakken en langetermijninvesteringen in toekomstige marinecapaciteiten.

Minister van Defensie Troels Lund Poulsen benadrukte dat het dringend noodzakelijk is om de maritieme defensie van Denemarken te versterken in het licht van een assertiever Rusland en veranderende risico’s. De onmiddellijke focus ligt op de bescherming van kritieke onderwaterinfrastructuur, zoals kabels en pijpleidingen die van vitaal belang zijn voor energie- en datatransmissie. Hiervoor zal een gespecialiseerd vaartuig moeten worden aangeschaft dat is uitgerust met drones en sonartechnologie om de onderzeese bewaking te verbeteren en potentiële bedreigingen op te sporen.

Modernisering Marine Home Guard

Verder is Denemarken van plan om 21 nieuwe schepen aan te schaffen voor de Naval Home Guard, ter vervanging van verouderde uitrusting en ter versterking van taken zoals maritieme bewaking, havenbeveiliging en milieuoperaties. Vier extra schepen die zich bezighouden met maritieme milieuverdediging zullen voornamelijk olie- en chemische lozingen aanpakken, maar kunnen ook bijdragen aan marineoperaties zoals het leggen van mijnen en personeelstraining.

Een belangrijk element van het plan is de aankoop van zeemijnen, aanbevolen door de chef Defensie en naar verwachting geleverd tussen 2027 en 2029. Dit is in lijn met de verplichtingen van Denemarken binnen de NAVO met betrekking tot veilige aanvoerlijnen en snelle aanschaf van maritieme capaciteiten.

Strategische investeringen op lange termijn

Naast deze onmiddellijke acties zal een strategisch traject voor de lange termijn de basis leggen voor toekomstige marineaankopen, met name nieuwe fregatten en schepen die geoptimaliseerd zijn voor Arctische en Noord-Atlantische operaties. Er zijn al besprekingen gaande om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen over de vervanging van de huidige Deense vloot van fregatten uit de Iver Huitfeldt-klasse wanneer deze over tien jaar het einde van hun operationele levensduur bereiken.

Verder vooruitkijkend onderzoekt Denemarken opties voor de volgende generatie marineschepen, waaronder geavanceerde fregatten met verbeterde luchtverdedigingscapaciteiten en schepen die speciaal ontworpen zijn voor Arctische operaties. De regering overweegt zowel binnenlandse scheepsbouw als internationale samenwerking, zoals gedeelde ijsbrekercapaciteit, om haar aanwezigheid in het Noordpoolgebied en de Noord-Atlantische Oceaan te versterken.

Regionale trend

Deze moderniseringsgolf binnen Denemarken weerspiegelt een bredere trend in de regio. Zweden heeft onlangs een aanzienlijke verhoging van de militaire uitgaven aangekondigd, terwijl Noorwegen ook bezig is met een grote revisie van de defensie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00