Deme investeert in schepen met spitstechnologie

Baggeraar Deme uit Zwijndrecht investeert 500 miljoen euro in de schepen Spartacus en Orion, die voor gespecialiseerde maritieme opdrachten kunnen worden ingezet.

Dat heeft de holding Ackermans & van Haaren (AvH), het moederbedrijf van Deme, bekend gemaakt. Met de Spartacus krijgt Deme naar eigen zeggen de krachtigste cutterzuiger, die kan ingezet worden voor baggerwerken in hard gesteente, van de wereld. De Orion, die wordt uitgerust met een gigantische kraan, zal kunnen worden gebruikt voor de bouw van grote offshore-windparken en de afbraak van oude maritieme infrastructuur. De investeringen moeten Deme naar eigen zeggen toelaten op wereldniveau concurrentieel te blijven.

China

Deme benadrukt het grote belang van de nieuwe schepen, die immers werken kunnen uitvoeren die tot nu toe onmogelijk of financieel onhaalbaar bleken. Deze strategie is volgens Luc Bertrand, voorzitter van Deme, noodzakelijk om het gevecht met de Chinese concurrentie met kans op succes te kunnen aangaan. De inzet van innoverende technologie is daarbij volgens Bertrand cruciaal. De Chinese groep Chec is de grootste baggeraar ter wereld. Met inbegrip van de nieuwe investeringen heeft Deme op dit ogenblik orders voor de aankoop van zes schepen, met een totale waarde van 1 miljard euro, lopen. Het orderboek van de baggeraar bedroeg eind vorig jaar recordbedrag van 3,80 miljard euro, tegenover 3,19 miljard euro twaalf maanden voordien. De maritieme groep heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,98 miljard euro. Dat betekende een daling met ruim 13 procent tegenover het jaar voordien. Ook de nettowinst viel van 199 miljoen euro naar 155 miljoen euro terug. De achteruitgang tegenover het jaar voordien moet echter worden toegeschreven aan de voltooiing van de werken aan de verbreding van het Suezkanaal in Egypte. Die werf vertegenwoordigde volgens de baggeraar immers een uitzonderlijk grote opdracht. De belangrijkste opdrachten het voorbije jaar waren opspuitingswerken op het eiland Jurong in Singapore en de verbreding van het Panamakanaal.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20