Voor het eerst in tweeënhalf jaar zijn de consumentenprijzen in China gedaald. Er is dus sprake van deflatie aldaar. De roep om meer stimuleringsmaatregelen van de overheid klinkt daarom almaar luider.
Deflatie in China: wat betekent dat juist?

Waarom is dit belangrijk?
Dalende consumentenprijzen lijken misschien een goede zaak voor consumenten. Maar uiteindelijk kan het een echt probleem zijn. Want als de prijzen dalen, daalt ook de vraag. Bedrijven verminderen dan hun aanbod, wat ertoe kan leiden dat ze werknemers ontslaan - of op zijn minst geen mensen meer aannemen. Ze kunnen ook in de verleiding komen om hun producten tegen nog lagere prijzen aan te bieden om van hun voorraad af te komen, wat hun winstgevendheid onder druk zet.De details: China moet het hoofd bieden aan deflatie.
- De Chinese consumentenprijsindex daalde in juli met 0,3 procent (op jaarbasis).
- De voedselprijzen daalden met 1,7 procent.
- De groenteprijzen daalden met 1,5 procent.
- De prijzen voor varkensvlees (het meest geconsumeerde vlees) daalden met 26 procent.
- De prijzen van non-foodproducten bleven stabiel.
- De laatste keer dat er sprake was van deflatie in China was tussen eind 2020 en begin 2021.
- De producentenprijsindex – die de prijs van producten weergeeft op het moment dat ze de fabriek verlaten – daalde vorige maand met 4,44 procent. Dit betekent dat de marges van bedrijven onder druk komen te staan. Dit was vorige maand ook al het geval.
- Nog signaal dat het op economisch vlak niet goed gaat met China: de export daalde in juli met 14,5 procent, de grootste daling sinds de pandemie.
Duiding: Deflatie zat er al even aan te komen.
- De meeste analisten hadden het voorspeld. En ze hadden zelfs verwacht dat de deflatie meer uitgesproken zou zijn (0,4 à 0,5 procent).
- Verwacht werd dat de Chinese economie ging boomen na het lossen van het zerocovidbeleid, maar het economische herstel bleef uit, met dalende prijzen als gevolg. Voorts waren er de problemen in de vastgoedsector, die lange tijd goed was voor een kwart van China’s bbp.
- De productie-indicatoren vallen maand na maand tegen, de binnenlandse vraag is zwak en de export heeft te lijden onder de zwakke buitenlandse vraag.
- Terwijl de vorige periode van deflatie van korte duur was, denken veel analisten dat de prijzen deze keer nog een tijdje zullen dalen.
- “De Chinese economie loopt nu een groot risico om af te glijden in een deflatoire cyclus die een zichzelf in stand houdende neerwaartse spiraal in de groei en het vertrouwen van de particuliere sector zou kunnen veroorzaken”, aldus Eswar Prasad, een expert in Chinese financiën aan de Cornell University, tegenover de Financial Times.
Kan China de deflatie kloppen?
Vooruitblik: Hoe zal Peking reageren?
- Nu er deflatie is, zal de druk op de overheid toenemen om meer stimuleringsmaatregelen te nemen.
- De cijfers zijn ver verwijderd van de doelen van de Chinese overheid, die streeft naar een gemiddelde inflatie van 3 procent in 2023.
- Eind juli kondigden de beleidsmakers aan dat ze een reeks maatregelen hadden voorbereid om elke noodlijdende sector van de economie te ondersteunen.
- Het valt nog te bezien of Peking, dat al zwaar in de schulden zit, echt het zware geschut zal durven inzetten, of dat wat het voorstelt niet genoeg zal zijn om de negatieve spiraal waarin de economie zit te stoppen.
- Het land moet er ook voor zorgen dat consumenten en bedrijven “hun steentje bijdragen.” De schok van de vastgoedcrisis heeft er immers voor gezorgd dat de Chinezen twee keer nadenken voordat ze geld lenen of spenderen.
(ns)