De Brusselse regeringsonderhandeling zit nog steeds in het slop. Zo stapte de PS recent op door de aanwezigheid van de N-VA langs Nederlandstalige zijde. Sophie Rohonyi, voorzitten van Défi, geeft nu aan dat haar partij de onderhandelingen wil depanneren. Zij wil daarbij wel gewoon de Brusselse regering laten stemmen in het Brusselse parlement, desnoods zonder meerderheid aan Nederlandstalige zijde.
Key takeaways
- Omdat de PS niet wil samenwerken met de N-VA zit de Brusselse regeringsonderhandeling in het slop.
- Formateur David Leisterh (MR) voert daarom gesprekken met Ecolo en DéFI aan Franstalige zijde en cd&v aan Nederlandstalige zijde. Deze drie partijen worden als enige alternatieven gezien om de formatie te redden.
- Ecolo en cd&v staan echter niet te springen om regeringsdeelname door een slecht verkiezingsresultaat. Défi, dat ook bijna de helft van zijn zetels in het Brusselse parlement verloor, lijkt daarvoor wel open te staan. Het wil daardoor wel uitzonderlijk een regering vormen zonder meerderheid aan Nederlandstalige zijde.
Wat ging eraan vooraf?
- Na lang onderhandelen bereikten Groen, Vooruit, Open Vld en N-VA vorige week eindelijk een akkoord rond de Nederlandstalige coalitie in Brussel.
- Daardoor konden de gesprekken opgestart worden met de Franstalige coalitiepartners MR, de PS en Les Engagés.
- Al snel trok de PS zich echter terug uit die onderhandelingen uit onvrede over de aanwezigheid van de N-VA en voorstellen die voor hen zijn opgenomen in de onderhandelingsnota.
- Sindsdien zit de regeringsonderhandeling muurvast. Het voorstel van de PS om de N-VA te vervangen door de cd&v wordt door Nederlandstalig formateur Elke Van den Brandt (Groen) als niet valabel gezien.
- Langs Franstalige zijde zijn Défi (5 zetels) en Ecolo (7 zetels) opties op de PS te vervangen.
- Brussels formateur David Leisterh (MR) is dinsdag alvast gesprekken opgestart met cd&v, Ecolo en Défi. Die eersten lijken echter niet meteen happig om mee te besturen.
- “De ecologisten hebben het signaal van de kiezers gehoord en zullen het respecteren: het plaatst ons in de oppositie, met de bescherming van de Brusselaars als prioriteit”, luidt het in een schriftelijke reactie van Ecolo bij VRT NWS. “De ecologisten zullen een constructieve oppositie voeren. Tegen de gevolgen van de klimaatverandering, tegen de aanvallen op onze fundamentele vrijheden, tegen politieke projecten die verdelen in plaats van verenigen.”
Défi
Om uit die impasse te raken heeft Défi zich nu naar voren geschoven. Partijvoorzitter Sophie Rohonyi was dinsdag te gast bij de RTBF en kwam daar met een opmerkelijk voorstel. “Défi is een partij van oplossingen”, klonk het daar.
Défi wil met de Franstalige formateur David Leisterh (MR) aan tafel gaan zitten. “We gaan kijken wat hij ons wil vertellen en op basis van wat hij wil werken”, zegt Rohonyi. “Wil hij werken op basis van de onredelijke eisen van de Nederlandstalige partijen uit de nota van de Nederlandstalige trainer Elke Van den Brandt (Groen). Of is er sprake van een dynamiek vooruitgang te boeken tussen de Franstaligen en zo eindelijk een project voor te stellen aan de Brusselaars?”
Zonder meerderheid aan Nederlandstalige zijde?
Om dat laatste te verwezenlijken, wil ze een regering vormen zonder meerderheid aan Nederlandstalige zijde. In principe is zo’n dubbele meerderheid in elke taalgroep wel nodig voor een Brusselse regering, maar in de wet is daarvoor wel een uitzondering voorzien.
“Deze bepaalt dat bij gebrek aan overeenstemming tussen de Franstaligen en de Nederlandstaligen het perfect mogelijk is een Brusselse regering te vormen met de steun van een meerderheid in het Brussels parlement, zonder meerderheid in elke taalgroep”, legt Rohonyi uit. Volgens haar is dat nodig om uit te huidige blokkade te raken.
Chantage
“Waar de PS gelijk in heeft, is dat we vandaag de dag al enkele maanden worden geconfronteerd met een zeer kleine minderheid in het parlement die de wet maakt, die chanteert en die haar institutionele agenda dicteert”, gaat ze verder.
Volgens Sophie Rohonyi wil de “N-VA Brussel onbestuurbaar maken en onder toezicht van Vlaanderen plaatsen”. Ze haalt in het gesprek met de RTFB ook nog uit naar “de andere Nederlandstalige partijen” die meer het voorstel om de OCMW’s, gemeenten en politiezones te fusioneren ondertekend hebben. “Zo vernietig je de nabijheid van diensten”, zegt ze.