De zeven beste ETF-handelsstrategieën voor beginners

Geschreven met input van Investoo Ltd.

  • ETF’s zijn een steeds populairder product voor handelaars en beleggers die brede indexen of sectoren in één enkel effect vangen.
  • Er bestaan ook ETF’s voor verschillende activaklassen, als leveraged beleggingen die een veelvoud van de onderliggende index opleveren, of inverse ETF’s die in waarde stijgen als de index daalt.
  • Vanwege hun unieke aard kunnen verschillende strategieën worden gebruikt om optimaal in ETF’s te beleggen.

Wat zijn ETFs?

Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn ideaal voor beginnende beleggers vanwege hun vele voordelen, zoals lage onkostenratio’s, overvloedige liquiditeit, scala aan beleggingskeuzes, diversificatie, lage beleggingsdrempel, enzovoort. Deze eigenschappen maken ETF’s ook perfecte voertuigen voor verschillende handels- en beleggingsstrategieën die door nieuwe handelaars en beleggers gebruikt worden. Hieronder vindt u de zeven beste ETF handelsstrategieën voor beginners, in willekeurige volgorde. 

1. Dollar-kosten middeling

Wij beginnen met de meest elementaire strategie: dollar-cost averaging. Dollar-cost averaging is de techniek waarbij men op regelmatige tijdstippen een vast bedrag in dollars van een activum koopt, ongeacht de veranderende kosten van dat activum. Beginnende beleggers zijn meestal jonge mensen die al een jaar of twee werken en een stabiel inkomen hebben waarvan zij elke maand een beetje kunnen sparen.

Zulke beleggers zouden elke maand een paar honderd dollar moeten nemen en die, in plaats van op een spaarrekening met lage rente te zetten, in een ETF of een groep van ETF’s beleggen.

Voordelen

Er zijn twee grote voordelen van periodiek beleggen voor beginners. Het eerste is dat het discipline bijbrengt in het spaar proces. Zoals veel financiële planners aanbevelen, is het eminent zinvol om eerst uzelf te betalen, en dat is wat u bereikt door regelmatig te sparen.

Het tweede voordeel is dat u, door elke maand hetzelfde vaste bedrag in een ETF te beleggen – het basisprincipe van de “dollar-cost-middeling” – meer eenheden verzamelt wanneer de prijs van de ETF laag is en minder eenheden wanneer de prijs van de ETF hoog is, en zo de kosten van uw beleggingen uitmiddelt. Na verloop van tijd kan deze aanpak veel geld opbrengen, zolang u zich aan de discipline houdt.

Stel bijvoorbeeld dat u van september 2012 tot augustus 2015 op de eerste van elke maand $500 had belegd in de SPDR S&P 500 ETF (SPY), een ETF die de S&P 500 Index volgt. Toen de SPY-eenheden in september 2012 op $136,16 werden verhandeld, zou $500 u dus 3,67 eenheden hebben opgeleverd, maar drie jaar later, toen de eenheden dicht bij $200 werden verhandeld, zou een maandelijkse belegging van $500 u 2,53 eenheden hebben opgeleverd.

Over de periode van drie jaar zou u in totaal 103,79 SPY units gekocht hebben (gebaseerd op slotkoersen gecorrigeerd voor dividenden en splitsingen). Tegen de slotkoers van $209,42 op 14 aug. 2015 zouden deze eenheden $21.735 waard geweest zijn, of een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 13%.

2. Toewijzing van activa

Asset Allocatie, d.w.z. het verdelen van een deel van een portefeuille over verschillende activa categorieën – zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en contanten met het oog op diversificatie – is een krachtig beleggingsinstrument. De lage investeringsdrempel voor de meeste ETF’s maakt het voor een beginner gemakkelijk om een basisstrategie voor activaspreiding toe te passen, afhankelijk van zijn beleggingshorizon en risicotolerantie.

Jonge beleggers kunnen bijvoorbeeld 100% in aandelen-ETF’s beleggen als ze in de 20 zijn, vanwege hun lange beleggingshorizon en hoge risicotolerantie. Maar als zij in de dertig zijn en grote veranderingen in hun levenscyclus doormaken, zoals het stichten van een gezin en het kopen van een huis, kunnen zij overschakelen op een minder agressieve beleggingsmix, zoals 60% in aandelen-ETF’s en 40% in obligatie-ETF’s.

3. Swing trading

Swing trades zijn trades waarbij men tracht te profiteren van grote schommelingen in aandelen of andere instrumenten zoals valuta’s of grondstoffen. Zij kunnen een paar dagen tot een paar weken duren, in tegenstelling tot daghandel, die zelden ’s nachts open blijft.

De kenmerken van ETF’s die ze geschikt maken voor swing trading zijn hun diversificatie en krappe bid/ask spreads. Omdat ETF’s beschikbaar zijn voor veel verschillende beleggingsklassen en een groot aantal sectoren, kan een beginner bovendien kiezen om te handelen in een ETF die gebaseerd is op een sector of activaklasse waarin hij enige specifieke deskundigheid of kennis heeft.

Iemand met een technologische achtergrond kan bijvoorbeeld een voordeel hebben bij het verhandelen van een technologie ETF zoals het Invesco QQQ ETF (QQQ), dat de Nasdaq-100 Index volgt. Een beginnende handelaar die de grondstoffenmarkten op de voet volgt, kan de voorkeur geven aan het verhandelen van een van de vele beschikbare grondstoffen ETF’s, zoals het Invesco DB Commodity Index Tracking Fund (DBC).

Omdat ETF’s gewoonlijk mandjes van aandelen of andere activa zijn, kunnen zij niet dezelfde opwaartse koersbewegingen vertonen als een enkel aandeel in een haussemarkt. Door hun diversificatie zijn zij echter ook minder gevoelig voor een grote neerwaartse beweging dan afzonderlijke aandelen. Dit biedt enige bescherming tegen kapitaal erosie, wat een belangrijke overweging is voor beginners.

4. Sectorrotatie

ETF’s maken het voor beginners ook betrekkelijk gemakkelijk om sectorrotatie uit te voeren, op basis van verschillende stadia van de economische cyclus. Stel bijvoorbeeld dat een belegger belegd is in de biotechnologie sector via de iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB). Een belegger zou winst kunnen nemen in deze ETF en kunnen rouleren naar een meer defensieve sector, zoals niet-duurzame consumptiegoederen via The Consumer Staples Select Sector SPDR Fund (XLP).

5. Short verkopen

Short verkopen, de verkoop van een geleend effect of financieel instrument, is voor de meeste beleggers gewoonlijk een vrij riskante onderneming en niet iets wat de meeste beginners zouden moeten proberen. Short gaan via ETF’s verdient echter de voorkeur boven het short short gaan in individuele aandelen, omdat het risico van een short squeeze – een handelsscenario waarbij een effect of grondstof dat zwaar short zit, een hoge piek vertoont – kleiner is en omdat de kosten van het lenen aanzienlijk lager zijn (vergeleken met de kosten die verbonden zijn aan het short gaan in een aandeel met een grote short-rente). Deze overwegingen om risico’s te beperken zijn belangrijk voor een beginner.

Short gaan via ETF’s stelt een handelaar ook in staat om te profiteren van een breed beleggingsthema. Een gevorderde beginner (als er al zoiets bestaat) die de risico’s van short gaan kent en een shortpositie in de opkomende markten wil innemen, zou dat dus kunnen doen via de iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM). Merk echter op dat beginners weg moeten blijven van double-leveraged of triple-leveraged inverse ETF’s, die resultaten nastreven die gelijk zijn aan twee- of driemaal het omgekeerde van de eendaagse prijsverandering van een index, vanwege het aanzienlijk hogere risico dat aan deze ETF’s verbonden is. 

6. Inzetten op seizoenstrends

ETF’s zijn ook goede instrumenten voor beginners om in te spelen op seizoenstrends. Laten we twee bekende seizoenstrends bekijken. De eerste heet het sell in May and go away fenomeen. Het verwijst naar het feit dat Amerikaanse aandelen in de zes maanden mei-oktober historisch minder goed gepresteerd hebben dan in de periode november-april.

De andere seizoenstrend is de neiging van goud om in de maanden september en oktober te stijgen, dankzij de sterke vraag uit India in de aanloop naar het huwelijksseizoen en het lichtjesfestival Diwali, dat gewoonlijk tussen half oktober en half november valt. De trend van een brede markt zwakte kan worden uitgebuit door rond eind april of begin mei short te gaan in de SPDR S&P 500 ETF, en de shortpositie eind oktober te sluiten, meteen nadat de voor die maand typische markt zwakte is opgetreden.

Een beginner kan op dezelfde manier profiteren van de seizoensgebonden sterkte van goud door in de nazomer eenheden van een populaire goud ETF te kopen, zoals de SPDR Gold Trust (GLD), en de positie na een paar maanden te sluiten. Merk op dat seizoensgebonden trends zich niet altijd voordoen zoals voorspeld, en stop-losses worden over het algemeen aanbevolen voor dergelijke handelsposities om het risico van grote verliezen te beperken. 

7. Hedging

Een beginner kan af en toe behoefte hebben aan afdekking of bescherming tegen neerwaartse risico’s in een aanzienlijke portefeuille, misschien een portefeuille die hij als gevolg van een erfenis heeft verworven.

Stel dat u een aanzienlijke portefeuille van Amerikaanse blue chips geërfd hebt en bezorgd bent over het risico van een grote daling van de Amerikaanse aandelen. Eén oplossing is om put opties te kopen. Maar aangezien de meeste beginners niet vertrouwd zijn met strategieën voor de handel in opties, is een alternatieve strategie het innemen van een short positie in brede markt ETF’s zoals de SPDR S&P 500 ETF of de SPDR Dow Jones Industrial Average ETF (DIA).

Als de markt zoals verwacht daalt, zal uw blue-chip aandelenpositie effectief afgedekt zijn, aangezien de dalingen in uw portefeuille gecompenseerd zullen worden door de winsten in de short ETF positie. Merk op dat uw winsten ook beperkt zullen zijn als de markt stijgt, aangezien de winsten in uw portefeuille gecompenseerd zullen worden door verliezen in de short ETF positie. Desondanks bieden ETF’s beginners een relatief gemakkelijke en efficiënte methode om te hedgen.

Conclusie

Exchange traded funds hebben vele kenmerken die ze tot ideale instrumenten maken voor beginnende handelaren en beleggers. Enkele ETF-handelsstrategieën die vooral geschikt zijn voor beginners zijn dollar-cost-middeling, asset allocatie, swing trading, sectorrotatie, short selling, seizoenstrends, en hedging. 

Wil je meer leren over het beginnen met beleggen? Klik hier voor meer informatie

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20