De wondere wereld van het Guiness Book of Records

Vorig jaar slaagde een man erin om in één minuut 40 muizenvallen op zijn tong te laten dichtklappen; een vrouw waste 2.250 potten en borden af in 8 uur tijd. Dat staat te lezen in de nieuwste uitgave van het Guinness Book of Records, editie 2012 die deze week op de markt komt.

De eerste editie van het recordboek verscheen in 1955 en was toen een goedkope marketingtool met interressante weetjes die cafébazen moest toelaten (nog) meer Guinness aan de man te brengen. Vandaag is deze encyclopedie met 120 miljoen verkochte exemplaren in 100 landen ‘s werelds bestverkochte boekentitel aller tijden (het betreft hier de boeken waarop auteursrecht geldt en de Bijble, Koran e.a. niet meegerekend).

Hoewel het boek een verzamelplaats blijft voor uitzonderlijke prestaties is het over de jaren sterk geëvolueerd. Bevatte de eerste editie zaken als de helderste ster in het Heelal (de Hondster) en het langste spinnenlichaam (9 cm), dan schoof het boek daarna op richting menselijke records en werd het de voorloper van de reality-televisie, die gewone mensen de kans gaf om beroemd te worden door excentrieke, vaak zinloze zaken te doen. Zoals de Amerikaan die al 37 jaar lang elke dag tenminste één Big Mac eet en op 17 augustus 2008 zijn 23.000ste exemplaar binnenspeelde (foto). 

Vermeldde de eerste editie nog een man die 24 rauwe eieren kon eten in 14 minuten en een vrouw die 14 keer gehuwd was, dan stond in de editie 1979 een man die tien en driekwartuur non-stop kon jodelen. Ook onder invloed van een wijzigend tijdsbeeld wonnen of verloren bepaalde prestaties aan waarde. In 1974 was nog sprake van een man die gedurende 30 seconden in één keer 110 sigaretten kon roken maar net als allerlei records die het consumeren van alcoholhoudende dranken als onderwerp hadden, verloor ook dat soort prestaties mettertijd aan prestige.

‘De mens heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de superlatieven van het bestaan,’ zegt Nick Couldry van de Goldsmiths University of London. Kortstondige stunts winnen daarbij aan belang en het Guinness Book of Records bevat vandaag dan ook meer foto’s dan vroeger. Zo staan de details over de Egyptische piramides dit jaar naast de hoogste ijskreempiramide, gemaakt met 3.100 bollen.

60 jaar na de eerste publicatie is het boek verworden tot een allegaartje van hoogtes en laagtes van het moderne leven. Een Engelse bouwvakker die 2 zakken waterkers binnenwerkt in minder dan een minuut krijgt dan ook een meer prominente plaats toegewezen dan zaken die vroeger leerrijk werden gevonden.

Onderstaand record werd ondertussen alweer verbeterd!