De Wever wil in 2024 confederaal besturen met PS

N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet ons land in 2024 omslaan naar een confederale structuur met N-VA aan de ene kant en PS aan de andere kant. In een interview met De Tijd zegt hij dat PS-voorzitter Paul Magnette mee is in dat verhaal.

De gesprekken tussen N-VA en PS in juni om samen een regering te vormen liepen uit op een sisser, maar de twee voorzitters hebben toen wel samen gesproken over de toekomst van België. In die gesprekken heeft Magnette ‘kleur bekend’, volgens De Wever.

‘Hij heeft me toevertrouwd dat Elio Di Rupo niet wilde dat de socialistische troepen werden voorbereid op een confederale omslag. Magnette moest dus een scherpe bocht nemen, maar dat is wel wat hij wil’, zegt de N-VA-voorzitter in De Tijd.

Splitsing budgetten

De deal die op dat moment besproken werd ging uit van een splitsing van de budgetten van onder andere gezondheidszorg, zoals Dehaene in 1988 heeft gedaan met het onderwijs. ‘Je plaatst de budgetten in kokers, je diversifieert het beleid. Dat is onomkeerbaar. Wat je op die manier scheidt, krijg je nadien nooit meer samen’, klinkt het.

Magnette zou er net als De Wever van overtuigd dat het logisch is dat Vlaanderen centrumrechts bestuurd wordt en Wallonië centrumlinks. Op basis van het kiesgedrag is dat ook geen vreemde conclusie. Alleen vreest de PS van de kaart te worden geveegd als het confederalisme mislukt.

Vlaams Belang

Wat ook meespeelt, is de vrees bij zowel N-VA als PS dat ze in 2024 electoraal minder sterk zullen staan. Een samenwerking met het Vlaams Belang om aan een meerderheid te geraken, daar heeft De Wever alvast niet veel zin in. ‘Dat is een hoogst problematisch verhaal. Met die partij kan je geen zaken doen.’

Wat een akkoord in 2024 zal bemoeilijken is de plaats van Brussel. ‘De Franstaligen willen daar natuurlijk de hand op leggen. Elk jaar stijgt die ambitie, door de transformatie die Brussel ondergaat. Wat historisch een Vlaamse stad was, is een kosmopolitische stad zonder leitkultur geworden, met in toenemende mate een stadstaatfilosofie. We zullen daar een historisch compromis over moeten vinden’, zegt De Wever.

De PS reageerde nog niet op de uitspraken.

Lees ook: N-VA biedt regeringspartijen wisselmeerderheid aan om kernuitstap te annuleren

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.