De Wever over thuisopvang van Oekraïense vluchtelingen: “De wereld op z’n kop”

Bij de oppositie is er ongenoegen over het plan dat Mahdi vorige week uitrolde, om Belgen massaal vluchtelingen te laten opvangen bij hen thuis, met de actie #plekvrij. “De solidariteit bij de bevolking is fantastisch, maar het is de wereld op zijn kop: het is de federale overheid die de asielopvang mismeestert. De overheid kan het niet. Het zit allemaal vol”, zo stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever vanochtend op Radio 1.

  • Hoe dan ook is De Wever radicaal voor het opvangen van mensen: “Dit is ons probleem en dit zijn oorlogsvluchtelingen. Als er zeven miljoen vluchtelingen uit Oekraïne en Rusland komen, dan moeten we in Europa zeven miljoen mensen opvangen en geen man of vrouw minder.” In Antwerpen maakt hij als burgemeester plek voor een paar honderd mensen, een steekje naar de federale overheid.
  • Maar Mahdi wijst erop dat België heus niet de enige is die de opvang zo aanpakt: “In Duitsland hanteert men dezelfde methode, met registratie en dan dispatching, niet naar asielopvang maar bij mensen thuis. Hetzelfde geldt voor Nederland, waar steden de oproep doen om mensen in huis te nemen. En ook daar vangen de steden mensen op: duizend plekken zijn gecreëerd door het bestuur in Rotterdam, en 400 in Amsterdam.”
  • Overigens ook genoteerd: de Facebookpagina ‘Steun Oekraïne’ bracht vanmorgen toch een minder fraaie kant aan het licht. De beheerder van die pagina stelt dat hij een pak privéberichten krijgt op de pagina, van alleenstaande mannen, die specifiek vragen om een Oekraïense vrouw op te vangen. Daarover getuigde hij vanmorgen op Radio 2: “Ze vragen expliciet naar ‘een mooie, intelligente en verzorgde Oekraïense vrouw’ bijvoorbeeld. Schandalig”, zo stelde die.
  • Het was Theo Francken (N-VA), die vorige week dat argument aanhaalde, om de actie van de federale regering toch wat kritiek te geven. Toen kreeg Francken forse tegenwind.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20