De Wever vraagt nu al om kerncentrales langer open te houden om tegenstand van Engie te vermijden

Formateur Bart De Wever (N-VA) laat over een ding geen gras groeien: het langer openhouden van de kerncentrales. Door snel te verzoeken dat Doel 4 en Tihange 3 langer open blijven, hoopt hij eigenaar Engie voor te zijn.

In het nieuws: De Wever laat aan Engie weten “maximaal te willen inzetten” op kernenergie.

  • Een gewaarschuwd bedrijf is er twee waard, lijkt de redenering wel te zijn. De Vivaldi-regering kon uiteindelijk beklinken dat Engie de centrales van Doel 4 en Tihange 3 langer open houdt. Die centrales zouden tot 2035 blijven draaien.
  • Maar De Wever wil beiden langer openhouden dan de afgesproken tien jaar, schrijft De Tijd. Hij maakt zijn intentie nu al kenbaar omdat het Franse Engie in het verleden al vaak beweerde dat het “onrealistisch” is om de oude reactoren langer in werking te houden. Engie kan zo anticiperen op meer onderhoudsperiodes.
  • De Wever wil niet afwachten tot er een afspraak in het regeerakkoord staat. En dat hoeft ook niet per se, omdat de vijf partijen die onderhandelen over de Arizonacoalitie het eens zijn over de verlenging van de centrales. Dat bleek uit gesprekken met de nucleaire waakhond FANC vorige week.
  • De Wever wil “sowieso” een bijkomende verlenging als hij premier wordt, heeft hij aangegeven. In principe worden akkoorden daarover afgesloten in blokken van tien jaar. Doel 4 en Tihange 3 zouden dus nog tot minstens 2045 operationeel blijven, is het idee.
  • De vraag is alleen of Engie daarmee akkoord gaat. De Belgische staat is wel voor de helft eigenaar van de kerncentrales, maar makkelijk zal het niet worden. Engie eiste nu al een gegarandeerde stroomprijs, die vermoedelijk 81 euro per megawattuur bedraagt. Ook kwam er een strikte regeling over het beheer van het nucleaire afval: de deal plafonneerde de kosten waarvoor Engie zelf gaat opdraaien op 15 miljard euro.
    • Een oplossing bestaat erin dat de Belgische overheid op zoek gaat naar een andere partner om de kerncentrales uit te baten. Maar ook dat is geen eenvoudige opgave.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.