Terwijl de ECB heeft gekozen voor een (laatste) renteverhoging die als “dovish” (minder streng) wordt beschouwd, hebben de grootste centrale banken op de pauzeknop gedrukt. Voor veel analisten is de piek in de rentetarieven eindelijk bereikt, en de markten kijken al uit naar de volgende stap: wanneer komen de renteverlagingen?
“De wereldwijde cyclus van monetaire verkrapping is voorbij”, maar wanneer kunnen we de eerste renteverlagingen verwachten?

Waarom is dit belangrijk?
Centrale banken staan voor 3 dilemma's: het vinden van een balans tussen een vertraging van de economie, nog steeds te hoge inflatie en het vertraagde effect van rentetarieven. De vraag die iedereen stelt, is of de centrale banken te ver zijn gegaan. In dat geval zouden renteverlagingen sneller kunnen komen dan verwacht.In het nieuws: Het ongekende monetaire verkrappingstijdperk loopt ten einde.
- De Fed was de eerste die deze maand aankondigde te stoppen met het verhogen van de rentetarieven. De tarieven liggen nu tussen de 5,25 procent en 5,50 procent.
- De Bank of England volgde ook met een aankondiging van een pauze, wat eigenlijk verrassend was, en zette haar tarief op 5,25 procent, na 14 opeenvolgende verhogingen.
- De ECB heeft besloten om haar tarieven met 0,25 procent te verhogen, maar deze verhoging werd als “dovish” beschouwd (minder streng, in tegenstelling tot “hawkish“), omdat de opmerkingen van Lagarde duidelijk aangaven dat dit waarschijnlijk de laatste verhoging zou zijn. Het depositotarief staat nu op 4,00 procent.
Inflatie daalt overal
De belangrijkste indicator: hoe staat het met de inflatie?
- De Verenigde Staten lijken op de goede weg te zijn. De inflatie daalde van 9,1 procent in juni vorig jaar tot 3,7 procent in augustus. Het probleem is dat de inflatie de afgelopen twee maanden niet echt meer is gedaald, wat Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, ertoe heeft gebracht om een assertievere toon aan te slaan, wat de markten overigens heeft doen dalen. De inflatie zou in september haar neerwaartse trend moeten hervatten, waarbij een inflatie van 3,1 procent wordt verwacht.
- Het Verenigd Koninkrijk verkeert in de lastigste situatie, met een inflatie van nog steeds 6,7 procent op jaarbasis. Maar de voorspellingen voor augustus gingen uit van 7 procent, wat zou kunnen aangeven dat de BoE nu op de goede weg is.
- In de eurozone gaat de inflatie ook de goede kant op, van 10,6 procent in oktober 2022 tot 5,2 procent in augustus. De daling was niet erg uitgesproken tijdens de zomermaanden, maar zou in september moeten veranderen: volgens de voorspellingen van het studiebureau Bloomberg Economics zou de inflatie opnieuw moeten dalen tot 4,6 procent.
Renteverlaging: de grote onzekerheid
Het belangrijkste: wanneer komt de renteverlaging?
- Natuurlijk proberen de markten al vooruit te lopen op de renteverlagingen. De ECB voorspelt nog steeds een gemiddelde inflatie van 3,2 procent volgend jaar, wat ruim boven het (willekeurige) doel van 2 procent ligt. Terugkeer naar dat doel wordt pas verwacht tegen 2025.
- De Raad van Bestuur van de ECB, bestaande uit 28 leden, blijft dus zeer voorzichtig en geeft geen enkele indicatie van een mogelijke planning. Centrale banken bevinden zich duidelijk in een fase waarin ze hun geloofwaardigheid moeten herwinnen, en dit vereist het bereiken van hun belangrijkste doel, zelfs als ze te ver gaan. De markten rekenen op de eerste renteverlaging in de eurozone in juli volgend jaar.
- In de Verenigde Staten zou de eerste renteverlaging ook volgend jaar moeten plaatsvinden. Maar de rentetarieven zouden langer hoog kunnen blijven dan eerder dit jaar werd verwacht.
- Er wordt ook nagedacht over de neutrale rentetarieven, die nodig zijn om het doel van 2 procent inflatie te bereiken. Ze zouden hoger kunnen zijn dan voorheen. Met andere woorden, het tijdperk van lage rentetarieven zou voor altijd voorbij kunnen zijn.
Laatste vraag: Zou de stijging van de olieprijzen een obstakel kunnen vormen voor de daling van de inflatie? Op korte termijn misschien. Maar deze hoge prijzen zullen uiteindelijk bijdragen aan vertraging van de economie.
(kg/evb)