Cryptomunten bestaan in alle maten en vormen, gaande van de alom bekende bitcoin tot de grapmunt dogecoin. Elke munt heeft zijn eigen karakteristieken. We laten ons licht schijnen over de meest populaire cryptomunten.
Door Niels Saelens
Bitcoin (BTC)
Bitcoin is met een marktwaarde van ruim 1.000 miljard de grootste cryptomunt ter wereld. Het is overigens de munt die het begrip ‘cryptomunt’ heeft doen uitgroeien tot het fenomeen dat het vandaag is. De naambekendheid van bitcoin is meteen ook de grootste troef van de cryptomunt. In tegenstelling tot veel andere cryptomunten heeft bitcoin de aandacht getrokken van enkele grote bedrijven, zoals Tesla. Het bedrijf van Elon Musk heeft begin februari maar liefst 1,5 miljard dollar aan bitcoins gekocht. Uit de kwartaalcijfers van Tesla bleek dat het bedrijf tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 100 miljoen dollar winst heeft gerealiseerd door 10 procent van de bitcoins te verkopen.
Doordat de gedecentraliseerde munt ook in het vizier wordt genomen door enkele grote beleggers is het meteen één van de meer betrouwbare munten. Tegelijk is bitcoin de grondlegger van de cryptomarkt. De munt zal niet snel de duimen moeten leggen voor een concurrent. Verschillende cryptotokens (cryptomunten die geen eigen blockchain hebben) gebruiken de blockchaintechnologie van bitcoin.

Voorts weten we over bitcoin hoeveel munten er op het einde van de rit in omloop zullen zijn: 21 miljoen. Door die schaarste wordt bitcoin vaak omschreven als digitaal goud. Net zoals goud kan bitcoin gebruikt worden als bescherming tegen de inflatie.
Een van de grotere nadelen van bitcoin is de snelheid waarmee een transactie wordt voltooid. ‘In theorie kan u geld binnen enkele minuten van het ene adres naar het andere sturen, ongeacht waar in de wereld. De praktijk heeft echter aangetoond dat dit niet altijd het geval is. Soms kan het wat langer duren, zoals een half uur of een uur, vooraleer een transactie volledig geverifieerd is’, laat Marc Toledo, CFO van Bit4you, een Belgisch handelsplatform voor cryptomunten, weten. ‘Ook is een bitcointransactie erg duur en het wordt steeds duurder.’
Ether (ETH)
Ether is de op een na grootste cryptomunt ter wereld. De munt met een eigen blockchain had begin mei een marktwaarde van 365 miljard dollar. Een van de grootste troeven van ether is dat die meer opties biedt dan bitcoin. Terwijl de blockchain achter bitcoin is ontwikkeld om transacties te verifiëren, dient de blockchaintechnologie achter ether, genaamd Ethereum, voornamelijk als een infrastructuur waarop andere applicaties gebouwd kunnen worden.
‘Dat geeft de mogelijkheid om een uitgebreid ecosysteem rond de blockchain te laten groeien. Naargelang de tijd vordert zal er meer en betere informatie gepubliceerd worden over Ethereum, wat het nog gemakkelijker zal maken voor ontwikkelaars om toe te treden. Andere blockchains hebben tot nu toe dit netwerkeffect nog niet kunnen realiseren’, aldus Toledo.
Een van de populairdere toepassingen op Ethereum zijn smart contracts. Zo’n smart contract is een overeenkomst die vervuld kan worden zonder dat er mensen aan te pas komen. Defi is een ander voorbeeld van wat mogelijk is met Ethereum. Defi staat voor Decentralized Finance. Dat begrip wordt gebruikt voor de opkomst van gedecentraliseerde applicaties, platforms en protocollen voor het verlenen van financiële diensten.
Toch is Ethereum niet zonder zijn nadelen. ‘Omdat Ethereum een uitgebreid platform is, zal het nooit zo effectief zijn als andere blockchains die specifiek ontworpen zijn voor een bepaald doel’, aldus Toledo. ‘Dat geeft de Ethereum-blockchain een hoop flexibiliteit, maar maakt het wellicht minder geoptimaliseerd voor specifieke doeleinden.’ De blockchain van bitcoin is bijvoorbeeld specifiek ontworpen om transacties te verifiëren zonder de tussenkomst van een centrale toezichthouder.
Litecoin (LTC)
Litecoin is momenteel de tiende grootste cryptomunt op de markt. De marktwaarde van die munt bedroeg begin mei bijna 19 miljard dollar. Litecoin is als het ware het kleine broertje van bitcoin. Het was ook een van de eerste altcoins, een alternatief voor bitcoin. De munt is in 2011 ontwikkeld door Charlie Lee, een ex-medewerker van Google.
Litecoin heeft meer gelijkenissen met bitcoin dan met ether. Zo ligt de focus bij litecoin ook op het goedkeuren van cryptotransacties. Al kunnen er wel meer litecoins in omloop komen dan bitcoins. Zo kan de blockchaintechnologie achter litecoin maar liefst 84 cryptomunten voortbrengen. Op vlak van snelheid heeft de tiende grootste cryptomunt ook een streepje voor op bitcoin. Een transactie met litecoin neemt ongeveer 2,5 minuten in beslag.
‘Litecoin gebruikt het rimpe-algoritme om ervoor te zorgen dat de transactiekosten die samenhangen met het gebruik van de cryptocurrency laag blijven. Dat algoritme gebruikt daarvoor het BitTicker-handelsplatform’, laat Toledo weten. ‘ Litecoin is niet echt anoniem vanwege het verkeer dat wordt gegenereerd door BitTicker, maar het wordt nog steeds als enigszins privé beschouwd en een resultaat van deze functie is dat de prijs van litecoin relatief laag is in vergelijking met andere cryptovaluta’s.’
Ripple (XRP)
Ripple is evenmin een kleine speler in de cryptowereld. De munt had begin mei een marktwaarde van ruim 70 miljard dollar. In tegenstelling tot veel andere cryptomunten is het netwerk achter ripple geen open source. Dat betekent dat een centrale organisatie, het bedrijf Ripple Labs, het beheer en de ontwikkeling van de munt en het netwerk doet. Daarom willen veel andere bedrijven ripple gebruiken.
Net zoals bij litecoin en bitcoin ligt de focus bij ripple op transacties valideren. Het bedrijf wil die transacties zo vlot mogelijk laten verlopen. Volgens Ripple Labs kan een transactie worden afgerond in slechts vier seconden. Daarmee laat het de concurrenten ver achter zich.

Ripples kunnen weliswaar niet gemijnd worden. Bij de lancering van ripple in 2012 werden er 100 miljard munten gecreëerd. Ongeveer 60 miljard van die munten bleven in het bezit van Ripple Labs. Doordat het bedrijf zelf heel wat munten bezit, bestaat overigens de vrees dat Ripple Labs de koers kan manipuleren. Het cryptobedrijf heeft weliswaar beperkingen gesteld aan de hoeveelheid munten die het elke maand kan verkopen, om de bezorgdheid weg te nemen dat het plotseling de markt zal overspoelen met cryptomunten. De limiet ligt op 1 miljoen munten per maand.
Een van de grootste troeven van ripple is dat de munt gereguleerd is in verschillende landen. ‘Een nadeel is dat er almaar minder munten zullen zijn. De kosten van een transactie worden namelijk aan niemand betaald en de betaalde ripples worden onherroepelijk vernietigd. Ook kunnen er geen nieuwe ripples bij worden gemaakt, dus zou de munt hiermee steeds schaarser worden’, verduidelijkt Toledo.
Dogecoin
Dogecoin is een cryptomunt die de afgelopen maanden heel wat aandacht naar zich heeft toegetrokken. De waarde van die munt steeg tussen begin dit jaar en eind april van 0,005 dollar naar 0,31 dollar. Dat is een stijging van maar liefst 6.200 procent. Op het hoogtepunt dit jaar was de munt zelfs 0,4 dollar waard. De marktwaarde van de munt schommelde begin mei rond 50 miljard dollar.

De stevige waardestijgingen prikkelen dan ook de interesse van veel beleggers. Toch kunnen we dogecoin niet vergelijken met andere cryptomunten. Dogecoin is in feite een grapmunt. Er gaat dus geen dienstverlening of product schuil achter de munt, wat bij veel andere cryptomunten wel het geval is. Wie in dogecoin belegt, belegt in principe in iets dat geen intrinsieke waarde heeft. Dat is dan ook meteen het grootste nadeel van de munt.
Hoe dan ook is dogecoin een risicovolle belegging. Het valt zeer moeilijk te voorspellen wat de toekomst in petto heeft voor de cryptomunt. Soms is een simpele tweet van Elon Musk voldoende om de koers de hoogte in te jagen.