De vergrijzing: 90 wordt het nieuwe 70

Tegen het einde van het volgende decennium zullen vrouwen in Zuid-Korea een levensverwachting van 90,8 jaar registreren. Daarmee worden de Zuid-Koreaanse vrouwen de eerste bevolkingsgroep in de wereld waar de levensduur de grens van negentig jaar overstijgt.

Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan het Imperial College London op basis van gegevens over vijfendertig geïndustrialiseerde landen. Bij de Zuid-Koreaanse mannen zal de levensverwachting op dat ogenblik oplopen tot 84,1 jaar. Het land zou zijn hoge levensverwachting onder meer danken aan een gezonde levensstijl, een sterke gezondheidszorg en een superieure medische kennis en technologie. De onderzoekers melden dat ook in andere geïndustrialiseerde landen gelijkaardige trends kunnen worden vastgesteld. Ook in Frankrijk en Japan zullen vrouwen tegen het einde van volgend decennium op een levensverwachting van meer dan 88 jaar kunnen terugvallen. Bij de mannen wordt de langste levensduur vooropgesteld in Zuid-Korea, maar ook Australië en Zwitserland komen aan meer dan 84 jaar. In het midden van dit decennium werd bij de vrouwelijke bevolking de hoogste levensverwachting opgetekend in Japan (87), Singapore (86) en Spanje (85,5). Zuid-Korea stond op een vierde plaats. Bij de mannen werd de ranglijst aangevoerd door Zwitserland, IJsland en Australië (81).

Verenigde Staten

Zuid-Korea zal op anderhalf decennium bij de vrouwen ook de grootste vooruitgang maken. De levensverwachting zal immers met 6,6 jaar worden opgedreven, gevolgd door Slovenië (4,7) en Portugal (4,4). Bij de mannen wordt de grootste sprong voorspeld in Hongarije (7,5 jaar), gevolgd door Zuid-Korea (7) en Slovenië (6,4). Opmerkelijk is de matige prestatie van de Verenigde Staten, waar tegen eind volgend decennium bij de vrouwen een levensduur van 83,3 jaar naar voor wordt geschoven. Bij Amerikaanse mannen is er sprake van 79,5 jaar. Verwezen wordt naar de impact van chronische ziektes en geweld, maar ook naar een gebrekkige gezondheidszorg. Sinds de negentiende eeuw heeft de levensverwachting in de geïndustrialiseerde landen een groei met ongeveer drie decennia tot ruim tachtig jaar gekend. (mah)  

Meer