“De uitfasering van fossiele brandstoffen is bevestigd”: een symbolische overeenkomst voor de COP28, maar geen duidelijke afspraken over hoe dit te bereiken

Het was de grote inzet van de COP28, de internationale conferentie over klimaatverandering die momenteel plaatsvindt in Dubai. Zou de uiteindelijke overeenkomst wel of niet een duidelijk engagement bevatten om af te stappen van de afhankelijkheid van olie? Het antwoord is uiteindelijk ja. Nu is het nog zaak om deze woorden om te zetten in daden.

Het is een kleine stap voor de voorzitter van de conferentie, minister van Industrie en Geavanceerde Technologieën Sultan Ahmed Al-Jaber, maar een grote stap voor het engagement tegen klimaatopwarming. Althans op papier. De overeenkomst vermeldt expliciet als doel het opgeven van fossiele brandstoffen.

Het lijkt eenvoudig, maar dit was vanaf het begin een struikelblok, een toezegging die nog nooit eerder was gedaan. En de tekst werd zonder bezwaar aangenomen. De tekst spreekt ook over het verdrievoudigen van geïnstalleerde capaciteiten voor hernieuwbare energie tegen 2030, evenals het verdubbelen van het jaarlijkse tempo van verbetering van energie-efficiëntie. Maar er zijn geen duidelijke deadlines om de oliekraan definitief dicht te draaien.

“Uit de grond van mijn hart, bedankt. We hebben samen in korte tijd een lange weg afgelegd. We hebben heel hard gewerkt om een betere toekomst voor onze mensen en onze planeet te verzekeren. […] Voor het eerst hebben we resultaten behaald op het gebied van methaan en emissies. Voor het eerst bevat onze uiteindelijke overeenkomst bepalingen over fossiele brandstoffen. Maar laat me u waarschuwen. De kwaliteit van een overeenkomst hangt af van de uitvoering ervan. We zijn wat we doen, niet wat we zeggen. We moeten deze overeenkomst omzetten in concrete acties.”

Sultan Ahmed Al-Jaber

Voor de afgevaardigden van de deelnemende landen aan de COP28 is het een moment van zelffelicitatie, terwijl de minister uit de Verenigde Arabische Emiraten een luid applaus ontvangt. Maar voor milieuorganisaties die zich bezighouden met klimaatverandering of duurzame ontwikkeling, is dit een overeenkomst die op weinig steunt.

Volgens Teresa Anderson van de anti-armoede-NGO ActionAid International hebben we een tekst, maar niets om die uit te voeren. “Terwijl de nieuwe tekst aangeeft dat de dagen van de fossiele brandstofindustrie geteld zijn, hebben de rijkste landen duidelijk categorisch geweigerd nieuwe financiering te bieden om ontwikkelingslanden te helpen deze doelstellingen op het terrein te verwezenlijken,” merkt ze op aan The Guardian.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.