De tien beste liedjes van The Beatles

Het Amerikaanse magazine Rolling Stone heeft in een speciale uitgave de 100 beste songs van ‘‘s werelds beste muziekgroep aller tijden’ geklasseerd. Wie de volledige rangschikking wil kennen, zal zich het magazine moeten aanschaffen, maar de site van Rolling Stone geeft wel de top 10 prijs

10. While My Guitar Gently Weeps

Volgens Rolling Stone begint dit lied met de woorden ‘gently weeps’, die George Harrison per toeval in een boek zou hebben gevonden. De muziek van het nummer was pas volledig eens Eric Clapton werd gekozen om gitaar te spelen.

9. Come Together

Deze song zou de hymne  worden van de campagne van Timothy Leary -bijgenaamd de ‘Paus van de LSD’-, voor het gouverneurschap van Californië. Het lied zou uiteindelijk het allerlaatste lied worden dat de Fab Four samen zouden opnemen in een studio. Het jaar is 1970.

8. Let it Be

Dit lied werd opgenomen terwijl de groep door een van zijn meest turbulente periodes ging. Een maand nadat ‘Let it be’ werd uitgebracht kondigde  Paul McCartney het einde van de groep aan.

7. Hey Jude

De tekst van het lied, geschreven door McCartney, is geïnspireerd op John Lennons zoon Julian. Die was getalenteerd, want een van zijn tekeningen zou de aanzet vormen tot het lied Lucy in the Sky With Diamonds.

6. Something

Samen met Yesterday is deze plaat het meest door andere artiesten overgenomen. Lennon vond ‘Something’ het allerbeste nummer op het album Abbey Road. McCartney vond het dan weer het beste ooit geschreven door Harrison.

5. In My Life

«Een van Lennons meest persoonlijke stukken», aldus Rolling Stone. Wat niet heeft belet dat McCartney en Lennon over het auteurschap ervan zouden bekvechten.

4. Yesterday

De originele titel van dit lied luidde Scrambled Eggs («Roereieren»). John Lennon bevestigt dat het lied hem tijdens een droom overviel. Wanneer hij ontwaakte moest hij het enkel nog neerschrijven.

3. Strawberry Fields Forever

De titel van deze plaat verwijst naar een weeshuis in Liverpool, Strawberry Field, waar elke dag opnieuw een feest werd georganiseerd. De jonge John Lennon bracht er een aantal van zijn kinderjaren door die een grote indruk op hem nalieten.

2. I Want to Hold Your Hand

Dit lied tekende het begin van de Amerikaanse stormloop voor de vier Engelse jongens uit Liverpool. Voor George Martin, de producer van de groep, is dit lied het beste wat de Beatles schreven in hun eerste periode. 

1. A Day in the Life

De laatste song die McCartney en Lennon samen schreven werd pas bekend na de dood van die laatste. Het idee om klassieke musici in het stuk te integreren is van McCartney. Voor George Martin gaat het om een ‘orkestraal orgasme’.