De staat van het klimaat: afgelopen decennium was het heetste ooit gemeten

Een nieuw rapport dat vrijdag uitkwam toont aan dat het voorbije jaar, en decennium, een periode van extremen was voor ons klimaat. Zo was 2019 een van de warmste jaren waargenomen, hebben de broeikasgassen in de atmosfeer hun hoogste niveau bereikt in 800.000 jaar, en was de voorbije 10 jaar het warmste decennium sinds de metingen begonnen.

De American Meteorological Society publiceerde gisteren haar jaarlijkse terugblik op de toestand van het mondiale klimaat: ‘State of the Climate 2019’.

Steeds hetere decennia

De voornaamste bevinding: ‘Elk decennium sinds 1980 is warmer geweest dan het voorgaande decennium, waarbij het meest recente (2010-2019) ongeveer 0,2 graden Celsius warmer was dan het vorige (2000-2009)’, zo staat in het rapport. ‘De primaire motor voor de verandering in ons klimaat blijft de steeds toenemende overvloed aan veel langlevende broeikasgassen.’

Er werd nooit een hetere maand vastgesteld op deze planeet dan juli van vorig jaar. Zowel ons land als Groot-Brittannië, Frankrijk, Luxemburg en Vietnam maakten vorig jaar hun warmste dagen ooit mee.

Het jaar in zijn geheel staat in de top drie van warmste jaren sinds de metingen begonnen. We zijn trouwens beginnen te meten rond 1850. Een twintigtal landen hebben nog nooit zulke hoge temperaturen waargenomen dan vorig jaar, gemiddeld op jaarbasis.

Poolgebieden

Onderzoek van ijskernen tonen aan dat de concentratie van koolstofdioxide vorig jaar niveaus bereikte die niet meer voorkwamen sinds 800.000 jaar geleden.

In september 2019 had het zee-ijs in het noordpoolgebied de op één na kleinste omvang in 41 jaar. Tijdens het smeltseizoen, verdween er evenveel landijs van de Groenlandse ijskap als tijdens het recordjaar 2012.

Als een rechtstreeks gevolg daarvan was het vorig jaar het achtste jaar op rij dat de zeespiegel steeg tot een recordhoogte. Momenteel staat de globale zeespiegel 87,6 millimeter boven het gemiddelde van 1993, toen men dat begon te meten met satellietbeelden.

Nog enkele belangrijke bevindingen uit de studie:

  • De zes warmste jaren (opgenomen in de boeken) hebben zich allemaal voorgedaan in de afgelopen zes jaar, sinds 2014. 
  • De gemiddelde temperatuur van het zeeoppervlak in 2019 was de op één na hoogste ooit gemeten, enkel overtroffen door 2016 
  • De oppervlaktetemperaturen in het Noordpoolgebied waren de op één na hoogste in 120 jaar. 
  • Op Antarctica was 2019 het op één na warmste jaar sinds 1979. 
  • Gletsjers bleven in 2019 voor het 32ste jaar op rij met een zorgwekkende snelheid smelten.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.