De sp.a is klaar voor een nieuwe naam: voorzitter Rousseau lanceert oproep op Instagram

De sturm und drang van sp.a-voorzitter Conner Rousseau is ondertussen bekend. Volgende stap? Een nieuwe naam. Daarvoor lanceerde hij gisteren een oproep op z’n Instagram-account. ‘De origineelste krijgt een cadeautje.’

De oproep mag dan wat ludiek zijn, de operatie is bittere ernst. Met een partij die slechts negen zitjes in de Kamer binnenhaalde, greep Rousseau de afgelopen weken een stevige rol, door samen met PS-voorzitter Paul Magnette federaal een voorstel tot regering te doen. Of die zet resulteert in iets, valt nog te bezien.

Maar de partij, die sp.a, die moet ook op de schop: Rousseau kondigde al langer aan een nieuwe naam te willen. Net als overigens Egbert Lachaert, die als kandidaat-voorzitter van Open Vld ook aankondigde te denken aan een naamsverandering.

Maar de sp.a lijkt sneller te gaan. Maandag op een virtueel ledencongres kreeg Rousseau ruime steun voor z’n operatie om de partij te verhuizen (ze gaan samenzitten met de PS aan de Keizerslaan) en om de interne vernieuwing, inclusief nieuwe naam, door te mogen voeren. Liefst 94 procent van de leden stemden online voor.

Later op het jaar wil Rousseau een groot ledencongres, en dus ook die nieuwe naam, die de partij wat moet ombouwen tot een bredere beweging. Maar het kan best dat de naam zelfs al vroeger komt: eens de transformatie is ingezet, wacht je best niet al te lang.

Wat die naam, of die beweging, dan precies moet worden, daar wil de jonge voorzitter niet op vooruitlopen. Z’n volgens op Instagram deden alvast volgende voorstellen voor die nieuwe naam (die Rousseau meteen dan ook deelde op z’n Instagram): De PVDM (partij van de matekes), het Sociaal Belang, Evian, De Kampioenen, de SPM (sociale partij voor matekes), de ToMatekes.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20