De schaduwkant van rijkdom: ben je in mij geïnteresseerd of in mijn geld?

Zo’n twee jaar geleden stelde een bezoeker van het vraag-en-antwoordnetwerk Quora.com de vraag of het echt de moeite loont om rijk te worden. Het topantwoord werd gegeven door een anonieme multimiljonair en het biedt inzicht in hoe het is om rijk te zijn. Er zitten ook een reeks levenslessen in.

 

“Toen ik rond mijn vijfentwintigste mijn zaak verkocht was ik van de ene dag op de andere vijftien miljoen dollar rijker. Mijn  antwoord op je vraag is: rijk zijn is beter dan niet rijk zijn, maar het is lang niet zo goed als je denkt.

 

Het grootste voordeel van rijk te zijn is dat je je niet zoveel zorgen meer hoeft te maken over geld. Er blijven dingen die buiten je budget liggen, maar de meeste kosten kan je maken zonder er echt over te moeten nadenken. Dat is mooi, maar er zijn ook nadelen verbonden aan rijk zijn:

 

  • Je verliest het recht om te klagen. Anderen zijn er zo van overtuigd dat rijk zijn het nirwana is dat niemand je nog je frustraties of klachten gunt. Hoewel je nog steeds een mens bent zoals alle anderen, word je door anderen niet meer zo behandeld .

  • De meeste mensen willen iets van je en het is erg moeilijk om er achter te komen of iemand aangenaam tegen je doet omdat ze je leuk vinden of omdat ze achter je geld aanzitten. Vooral met betrekking tot romantische relaties is dit een groot probleem.

  • Banden met vrienden en familieleden kunnen verzuren. Ze komen bij je aankloppen voor leningen en zijn teleurgesteld wanneer je kerstcadeaus niet voldoen aan hun onrealistische verwachtingen.

  • Je ligt vaak te piekeren in bed over je beleggingen en bent bang om alles te verliezen.

 

Tel deze nadelen samen en je begrijpt waarom rijkdom tot sociaal isolement kan leiden.

 

Nog iets dat je moet begrijpen over geld is dat alle materiële zaken waar je van droomt enkel waardevol voor je zijn omdat je je ze niet kan permitteren. Alles is relatief en je raakt heel snel gewoon aan dingen waar je zo lang naar hebt verlangd. Dit gebeurt bij iedereen en ook bij jou als je opeens rijk wordt – zelfs al denk je nu dat jij daar immuun voor bent.

 

De meeste mensen maken zichzelf wijs dat ze een beter en gelukkiger leven zouden hebben met meer geld. Wanneer zulke mensen rijk worden, maar niet gelukkiger, kan dit een ernstige levenscrisis triggeren. Als je nu bij de middenklasse hoort en je bent niet gelukkig, dan zal geld hier weinig verandering in brengen.

 

Of je nu rijk bent of niet, maak iets van je leven en gebruik geld niet als een excuus om dat niet te doen. Wees actief, volg je passies en word gelukkig door iets te doen met je leven!”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20