De samenleving vs. de deeleconomie: ‘Airbnb doet tenminste geen kinderen werken’

De aankondiging door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat het verhuurplatform Airbnb in ruil voor 500 miljoen dollar een van de belangrijkste sponsors van de Olympische Spelen wordt, zet kwaad bloed bij onze zuiderburen. De Franse hoofdstad Parijs mag in 2024 de zomerspelen organiseren, maar is al jaren in een juridisch gevecht verwikkeld met de online marktplaats voor de verhuur van particuliere woningen en kamers.

De uittredend burgemeester van Parijs, de socialiste Anne Hidalgo, schrijft in een brief aan IOC-voorzitter Thomas Bach dat ‘Airbnb de huizenprijzen doet stijgen en het tekort op de woningmarkt verder zal vergroten. Met als grootste gedupeerde de gewone Parijzenaar’.

‘Airbnb doet tenminste geen kinderen werken’

Maar haar politieke tegenstanders zijn het daar allerminst mee eens. Valérie Pécresse, die in de regio Parijs de oppositiepartij Les Républicains leidt, verdedigt de huizenverhuursite: ‘Airbnb doet tenminste geen kinderen werken’.

Les Républicains, dat is de opvolger van de UMP van oud-president Nicolas Sarkozy, is de regelneverij meer dan beu. Dat frauduleuze praktijken moeten worden bestreden spreekt vanzelf, maar Pécresse vindt dat de site de Fransen wel degelijk bijkomende inkomsten oplevert.

Hidalgo wil van haar kant een referendum over Airbnb organiseren indien ze wordt herverkozen. Haar adjunct en tevens schepen van Toerisme in de stad noemt Airbnb ‘het roofdier van de huisvesting en een fiscale zondaar’. In 2016 betaalde Airbnb in Frankrijk, zijn op één na grootste markt ter wereld met meer dan 10 miljoen overnachtingen, amper 92.944 euro belastingen.

Valerie Pécresse (rechts) en Anne Hidalgo (links).(Foto: Patrick Gely/Sipa)

De samenleving vs. de deeleconomie

Het gevecht tussen beide vrouwen weerspiegelt de ambivalente houding van de samenlenving tegenover internetplatformen als Airbnb, Uber, etc., maar ook tegenover de deeleconomie en de jobs die ze creëert.

Een aantal cijfers zetten de zaken in perspectief:

87% van alle overnachtingen die door Airbnb in Parijs worden aangeboden zijn volledige woningen. Dat heeft in sommige wijken geleid tot een uittocht van lokale bewoners en een transformatie van het dagelijkse leven. Het tweede arrondissement bijvoorbeeld telt 20.000 inwoners, maar die verhuren samen 4.300 bedden via Airbnb. Dat is 21%. Volgens Hidalgo bestaat de oplossing erin Airbnb aan banden te leggen en te beperken. Ze belooft dat te doen na de organisatie van een referendum.

Maar volgens Pécresse is Parijs al overgereguleerd. De verhuurprijzen zijn bij wet geplafonneerd. Verder verdienen de Fransen nog amper de kost. Het mediane salaris bedraagt bij onze zuiderburen 21.500 euro. Rechts wil daarom de Fransen hun vrijheid teruggeven. Dat betekent vrijheid om hun eigendom  te verhuren wanneer en aan wie ze dat wensen. Vrijheid ook om via Airbnb gemiddeld 2.000 euro per jaar bij te verdienen. Of bijna 10% van dat mediane salaris. 

Total mag Olympische Spelen Parijs niet sponsoren

Eerder ontstond in Parijs al een controverse toen bleek dat de organisatie van de Jeux Olympiques 2024 het Franse Total had geweigerd als sponsor.

In de zoektocht naar sponsors hadden de organisatoren zich ook gewend tot Total. Dat is een van de grootste producenten van olie en gas in de hele wereld. Het Franse concern heeft bovendien ook in de sportwereld een sterke reputatie opgebouwd.

Hidalgo legt in haar beleid een grote nadruk op duurzaamheid en ecologie. Volgens CEO Patrick Pouyanné doet ook Total dat. Toch zou de betrokkenheid bij de ontginning van fossiele brandstoffen het bedrijf volgens hem in een ongunstig daglicht plaatsen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.