Een psychologische handleiding bij online dating: 9 bruikbare tips

Edward Royzman, professor psychologie aan de Universiteit van Pennsylvania, bood de volgende inzichten voor online daters tijdens een gesprek met Olga Khazan van The Atlantic.

1. Royzman besluit uit zijn enquêtes dat…

girl driving bicycle

wanneer men verplicht wordt prioriteiten te stellen, mannen veel meer aandacht schenken aan het uiterlijk van hun dates dan vrouwen, die meer belang hechten aan trouw, goedheid, intelligentie en geld. Toch bestaan in de praktijk de meeste koppels uit individuen met een vergelijkbare fysieke aantrekkelijkheid.

2. Mannen schiften doorgaans hun potentiële dates op basis van aantrekkingskracht en vervolgens op de andere karakteristieken

man sitting stairs beach neutral

Vrouwen kijken eerder naar het totaalpakket en hun beslissingsproces is meestal complexer. Online betekent dit dat mannen veel minder potentiële partners in overweging nemen dan vrouwen.

3. De nieuwe trend in online dating is het faciliteren van losse relaties die op fysieke aantrekkingskracht gebaseerd zijn

girl pretty

Dit is helemaal in lijn met het dalend vertrouwen in huwelijken en de idee van “de ware”. Voorbeelden van de trend zijn Tinder, Hinge en FaceMate.

4. FaceMate verbindt daters met mensen die qua gezicht op hen lijken

facemate

 Dit concept is vrij controversieel voor psychologen: onderzoek toont aan dat iemand van het andere geslacht met een gelijkaardig gezicht betrouwbaarder overkomt, maar niet sexyer (te veel gelijkenis stoot zelfs af). Een subtiele gelijkenis maakt anderen echter inderdaad aantrekkelijker.

5. Een foto van een peuter of baby…

mother child girl tongue

is voor de meeste online daters de ultieme afknapper en geen enkele foto uploaden waarop je gezicht duidelijk te zien is, maakt je erg onaantrekkelijk.

6. Studies tonen aan dat mensen in staat zijn om extreme persoonlijkheidstrekken (agressiviteit of depressie bijvoorbeeld) af te leiden uit foto’s…

face closeup girl woman neutral eyes

maar subtielere helemaal niet – zo bestaat er niet zoiets als een “eerlijk gezicht”.

7. Op de lange termijn is persoonlijkheid belangrijker in een relatie dan aantrekkelijkheid

man smile happy

Wie zich op zijn profiel presenteert als een goed mens, maakt zich dan ook iets meer gegeerd als potentiële date.

8. Het grootste probleem voor online daters is er achter komen wat voor partner ze willen

girl woman posing attractive sexy

Hoewel sommigen hier een goed idee van lijken te hebben, komt dat zelden tot uiting in hun keuzes op datingsites. Dit komt omdat de factoren waarop men online daters selecteert niet de belangrijkste factoren zijn voor een goede relatie. Zo vind je op internet gemakkelijk iemand met een bepaalde lengte, maar niet iemand met wie het echt ‘klikt’.

9. Romantische compatibiliteit

valt dan ook gemakkelijker te bepalen via een face-to-face gesprekje van tien minuten dan via honderd uren lang door profielen te bladeren

Dit impliceert dat de enorme mogelijkheden van online dating niet noodzakelijk tot betere relaties leiden en die soms zelfs kunnen ondermijnen.

Tips voor een goed dating profiel vind je hier en hier.