De paradox van de politiek: Trump en Salvini aan de winnende hand

De politiek beleeft een kantelmoment. Politici die hun burgers tegen elkaar opzetten en de meest schandelijke zaken zeggen zijn aan de winnende hand. In de meest recente peilingen doet de Amerikaanse president Trump het beter dan ooit, in Italië wint de uiterst-rechtse Lega van Matteo Salvini in verschillende steden de tweede ronde in lokale verkiezingen.

De manier waarop Trump en Salvini via Twitter de massa bespelen werkt dus wel degelijk. Hoe schandelijker hun tweets, hoe heviger de reactie van hun tegenstanders en hoe beter beide het doen in de peilingen.

De [linkse] media willen maar niet begrijpen dat het dagelijks bekritiseren, de les spellen en ridiculiseren van populistische politici exact het omgekeerde resultaat genereert. Uit de Democracy Perception Index 2018 bleek eerder deze maand nog dat 56% van de ondervraagden vindt dat het nieuws hen zelden of nooit evenwichtig en neutraal wordt gepresenteerd (in België was dat zelfs 57%).

Een paar cijfers:

  • Trump behaalt in een nieuwe peiling van Gallup zijn hoogste tevredenheidsscore sinds zijn ambtsaanvaarding in januari 2016. Hij staat met 45% op vergelijkbare hoogte met Barack Obama (46%), Bill Clinton (46%), Ronald Reagan (45%) and Jimmy Carter (43%) op hetzelfde moment van hun presidentschap.
  • Onder Republikeinse kiezers behaalt hij een tevredenheidsscore van 90% en onder onafhankelijken (kiezers die zich Republikein, noch Democraat noemen) kan hij op 42% tevredenen rekenen. Het is slechts de vierde keer in 17 maanden dat hij boven de 40% uitkomt.
  • Ook zijn ononderbroken aanvallen op speciaal-onderzoeker Mueller (de man die het Rusland-onderzoek leidt) lijken te werken. 53% heeft een negatief beeld van de nochtans uiterst discrete Mueller, een verdubbeling sinds juli 2017. 

Dan is er Matteo Salvini, de Italiaanse stokebrand, die zich heeft ontpopt tot de ware leider van de nieuwe Italiaanse regering. Matteo Salvini is de topman van de extreemrechtse partij Lega en beloofde een keerpunt in de immigratie-problematiek te zullen doorduwen. Salvini ligt ook aan de basis van de sluiting van de Italiaanse havens voor schepen die migranten vervoeren. In februari pleitte hij er voor om Italië te zuiveren van Roma-zigeuners “straat per straat, buurt per buurt, plein per plein en met harde hand indien nodig, omdat delen van Italië de controle totaal kwijt zijn.”

Zijn coalitie won zondag de tweede ronde van lokale verkiezingen in een reeks traditioneel naar links neigende steden in Toscanië, waaronder Siena en Pisa. In Terni won de Lega het van de Vijfsterrenbeweging. Eerder deze maand scoorde Salvini’s Lega in een algemene peiling zelfs beter dan die M5S van coalitiepartner Luigi de Matteo.

Meest cynische van alle politieke strategieën lijkt te werken

In de VS, maar ook in verschillende EU-landen wordt politiek dus steeds meer tribaal, waarbij de verschillende bevolkingsgroepen met verwerpelijke retoriek tegen elkaar worden opgezet en de media door kanalen als Twitter en Facebook gewoon buitenspel worden gezet.

In de VS is de situatie flagrant: hoe meer Trump de media aanvalt en de media hem aanvallen, hoe groter zijn succes in de peilingen. Door mist te spuwen over zowat alles wat niet in zijn agenda past, wordt de mist enkel dikker. Kiezers lijken immuun geworden voor controverse en de meest wraakroepende uitspraken.

It’s the immigration, stupid!

Immigratie is de grootste bekommernis van kiezers aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Zowel Trump als Salvini hebben dat goed begrepen en opteren voor de meest cynische van alle mogelijke strategieën. Maar dat ze zich zo van politiek succes verzekeren kan niet meer worden ontkend.

Dit alles moet nog erger worden vooraleer het beter wordt. Trump en co zullen hun aanvallen via Twitter en Facebook blijven verderzetten zolang de media ze aandacht blijven geven. Omdat de media vandaag leven bij gratie van kliks. En mensen liefst klikken op schandelijke zaken.

Meer