De onbestaande website van 700.000 euro: “Het is nu tijd om de boeken open te gooien”

De kostprijs voor de nieuwe website van de Kamer werd ooit geschat op 159.000 euro. Zes jaar later ligt deze prijs meer dan vier keer hoger en is er nog steeds geen website afgeleverd. Ivan Van de Cloot, professor economie aan de Antwerp Management School, geeft uitleg op The Morning Drive van Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Ivan Van de Cloot.


In het nieuws: Professor Van de Cloot roept de Kamer op tot meer transparantie.

Het gaat voor alle duidelijkheid over deze website, waar men in 2017 over dacht dat die een nieuw laagje verf kon gebruiken.

  • “Ik denk dat dit een kwestie is van transparantie. We weten dat er bij de Kamer eigenlijk heel weinig transparantie is over de kosten en over de structuur. Mensen die daar in het verleden inzicht in probeerden krijgen, kwamen ook meestal van een koude kermis terug”, zegt Van de Cloot.
  • “Ik denk dat het nu wel het moment is om daar de boeken open te gooien, en dat is ook wel de bedoeling. De Kamer heeft nu een audit besteld van zijn beheer van zijn eigen structuren.”
  • “Het is geen goed bestuur. In 2017 werd die website besteld, het is altijd mogelijk dat die opdracht heel moeilijk is, maar dan wacht je geen zeven (sic) jaar om de mededeling te geven dat het niet zal lukken. Ze hadden dit onderweg over al die jaren veel sneller moeten bijsturen”, aldus de professor.

Ons kent ons

  • “We hebben ook net de kwestie gehad van de pensioenen die bij elkaar werden verdeeld, ook op basis van een interne afspraak in het bureau van de Kamer. Ik denk dat er eigenlijk meer transparantie moet komen en dat er meer externen moeten bij betrokken worden zodat die cultuur van ons-kent-ons wat verdwijnt”, pleit Van de Cloot.
  • “Men moet accepteren dat in de moderne tijd er wat meer externe inkijk komt in de eigen werking.”

Er steken ook vragen de kop op over de toewijzing van dat contract. Vzw Smals is een organisatie in handen van de overheid.

  • “Die toewijzing aan de befaamde vzw Smals, die ook de organisatie voor de COVID-app mocht maken, is in overheidshanden. Dat is dus opnieuw een beetje het fenomeen van ons-kent-ons.”
  • “Er zijn altijd discussies over of dat wel oké is, dat een eigen organisatie dat mag doen. Moet er daar niet meer concurrentie plaatsvinden, zoals dat normaal zou gebeuren en er een gelijk speelveld is voor andere spelers?”

Paradox

  • “Dat is de paradox van de Kamer. Ze zijn zelf de arbiter of de controleur van de Staat. Dat betekent niet dat de Kamer niet moet leren om zich te laten bijstaan. Ook in andere dossiers hebben ze niet altijd alle kennis in eigen huis, zij moeten zich laten adviseren en expertise inhuren bij diegenen daar het best geschikt voor zijn”, sluit Van de Cloot af. “En daar loopt het nogal eens fout”, zo besluit Van de Cloot.

(dv)

Meer