De nieuwe tactieken van cybercriminelen: oplichting via sociale media en cryptocurrency

Key takeaways

  • Cybercriminelen gebruiken nepprofielen op sociale media om slachtoffers te verleiden tot investeringen in frauduleuze platforms voor cryptocurrency.
  • Fraudeurs zijn afgestapt van grootschalige piramidespelen en voeren nu kleinere, gerichte campagnes, vaak via sociale media of datingapps.
  • Er is een significante toename van transacties van scams naar cryptocurrency wallets, met 43 procent van dergelijke overdrachten naar nieuw aangemaakte wallets dit jaar.


De tactieken van cybercriminelen

Cybercriminelen nemen steeds vaker hun toevlucht tot frauduleuze profielen op sociale media om slachtoffers te verleiden tot investeringen in frauduleuze cryptocurrency-platforms. Er moet aandacht worden besteed aan cryptocurrency-transacties.

Uit een rapport van Chainalysis blijkt dat deze criminelen zeer goed georganiseerd zijn in hun technieken om winst te maximaliseren en dat er een opleving is van dergelijke zwendelpraktijken. Deze zwendelpraktijken hebben aanzienlijke financiële schade veroorzaakt, naar schatting in de miljarden dollars per jaar.

Nieuwe strategieën van oplichters

Fradeurs zijn afgestapt van grootschalige piramidespelen en voeren nu kleinere, meer gerichte campagnes. Een veelgebruikte tactiek is “pig butchering”, waarbij een oplichter langdurig contact legt met zijn slachtoffer via sociale media of datingapps voordat hij voorstelt om te investeren in een frauduleus financieel platform.

Er bestaan ook andere vormen van oplichting die tegenwoordig courant zijn zoals online gaming, casinosites en romance scam. Het doel is steeds om slachtoffers geld te laten storten op frauduleuze cryptocurrency platforms.

Financiële gevolgen

Het rapport wijst op een aanzienlijke toename van transacties van oplichters naar cryptocurrency wallets, waarbij 43 procent van dergelijke overdrachten dit jaar naar nieuw aangemaakte wallets gingen, vergeleken met 29,9 procent twee jaar geleden.

Om hun doelen te bereiken, kopen oplichters vaak nepprofielen op sociale media van diensten die zijn gevestigd in China. Tussen 2022 en 2024 hebben ze ongeveer 10,5 miljoen dollar uitgegeven aan dergelijke aankopen. Nepprofielen kunnen worden aangeschaft voor een bedrag van 5 tot 20 dollar.

Bevindingen van de kettinganalyse

Chainalysis merkt een voortdurende stijging op van cryptocurrency die de afgelopen twee jaar is verstuurd naar diensten die betrokken zijn bij de verkoop van nepprofielen op sociale media. Bij deze zwendel is Huione Group betrokken, een Cambodjaans platform dat de uitwisseling van diensten en data en de aankoop van kwaadaardige software faciliteert. Sinds 2021 heeft Huione Group naar verluidt meer dan 49 miljard dollar aan cryptocurrency transacties verwerkt, waarbij Ethereum en TRON de meest gebruikte cryptocurrencies zijn. TRON is opgericht om makers eigenaar te maken van hun digitale content en ondersteunt smart contracts, verschillende blockchains en gedecentraliseerde toepassingen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.