De meest controversiële foto van 11 september 2001

Op het internet circuleren duizenden foto’s van die verdoemde 11de september van het jaar 2011. Die dag kaapten 19 islamitische zelfmoordterroristen vier vliegtuigen op Amerikaanse bodem, met als missie ze op de Twin Towers, het Pentagon, het Witte Huis of het Capitool te doen neerstorten. Driekwart van die missie werd succesvol afgerond; net geen drieduizend mensen lieten die dag het leven.

De meest controversiële foto van die dag komt op naam van de Duitse fotograaf Thomas Hoepker. Hij durfde ze eerst niet te publiceren en deed dat uiteindelijk pas ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van 9/11. De foto staat hier. De Britse krant the Guardian doet een poging om de foto te becommentariëren.

Op de foto is te zien hoe een groepje ogenschijnlijk onbekommerde New Yorkers onverstoord van een prachtige zomerse dag geniet aan de waterkant bij Brooklyn, terwijl zich op de achtergrond de Apocalyps voltrekt.

Eén van de mensen die op de foto gefotografeerd werd, zei in een interview met de Amerikaanse website Slate.com  ‘zich verraden te voelen omdat hij zonder zijn medeweten werd gefotografeerd’ en dat terwijl hij en zijn vrienden ‘in een staat van diepe shock en ongeloof verkeerden’.