De interesse van de Belgische consument voor tafelbieren loopt steeds verder terug. Het voorbije jaar werd in België nog iets meer dan 100.000 hectoliter tafelbier geproduceerd. Dat betekende echter een daling met bijna 17 procent tegenover het begin van dit decennium. Achter het fenomeen moet volgens de sector vooral een culturele oorzaak worden gezocht.
“In het verleden werd bij de maaltijd tafelbier geschonken, ook aan de kinderen,” benadrukt Baptiste van Outryve, communicatiedirecteur van de keten Carrefour, tegenover de krant La Dernière Heure. “Die gewoonte is echter stilaan steeds meer in onbruik geraakt. In de hedendaagse families is het compleet uitgesloten dat er aan kinderen alcohol zou worden geschonken.”
Ook Marc-Antoine Bertrand, bieraankoper bij de groep Cora, getuigt dat het tafelbier al enkele jaren met een moeilijke markt wordt geconfronteerd. Hij voegt er aan toe dat ook tijdens de eerste negen maanden van dit jaar in zeven van de negen winkels een verkoopsdaling diende te worden genoteerd.
Piedboeuf
Uit cijfers van de Belgische Brouwers blijkt dat er vorig jaar nog 103.210 hectoliter tafelbier werd verkocht. In het begin van dit decennium werd er nog een omzet van 124.202 hectoliter geteld. De twee daaropvolgend jaren werd een volume van ongeveer 118.000 hectoliter opgetekend, maar twee jaar geleden was er al een verdere terugval tot 109.770 hectoliter.
Met een volume van ruim 100.000 hectoliter situeert het tafelbier zich op het gebied van verkoop op het niveau van Chimay Bleue. Op dit ogenblik wordt het tafelbier vooral in de keuken, bij de bereiding van allerlei gerechten, nog gebruikt. De klant voor tafelbier blijkt vaak een vijftigplusser te zijn.
“Er kan een duidelijke verschuiving worden opgemerkt naar de artisanale bieren,” merkt Roel Dekelver, woordvoerder bij Delhaize op. Er is nochtans nog altijd een belangrijk aanbod.
Uithangbord van de sector is nog altijd Piedboeuf, dat in zijn assortiment drie verschillende variëteiten heeft. Het blond tafelbier heeft een alcoholvolume van 1,1 procent, tegenover een niveau van 5,2 procent voor een gewone pils. Daarnaast omvat het assortiment ook een bruine variant en een triple, die een alcoholvolume van 3,8 procent heeft.
Ook Carrefour, Colruyt en Cora hebben een eigen merk tafelbier. Bij Delhaize en Marko wordt uitsluitend Piedboeuf verkocht.