De prijs van koffiebonen zakte de afgelopen weken in elkaar. De val van de koffieprijs was daarmee zelfs groter dan die van olie.
Het nieuwe coronavirus heeft markten wereldwijd op hun grondvesten doen daveren. De vrees voor blijvende schade aan de wereldeconomie groeit. Een grondstof waarvan de link met de epidemie misschien niet direct duidelijk is: de nederige koffieboon.
Grote ketens zoals Starbucks en Luckin Coffee hielden de meeste van hun winkels in grote delen van China gesloten, uit vrees voor besmetting. Groothandelaars lieten de balen met koffie, vooral uit Brazilië links liggen, vanwege de afnemende vraag uit China.
Hoewel China traditioneel een land van theedrinkers is, werd het de laatste jaren een belangrijke groeimarkt in de globale koffie-industrie. De voorbije tien jaar verdriedubbelde de vraag naar koffie vanuit China. Dat, in combinatie met het enorme groeipotentieel van de Chinese koffiemarkt, baart investeerders in het zwarte goedje zorgen.
Prijzen van de Arabica-bonen, de basis voor veel koffiesoorten, kwamen tot onder een dollar per pond te liggen. Sinds het begin van het jaar is de prijs van koffie met meer dan 25 procent gezakt op de termijnmarkt.
Ook de aandelen van de koffiebarketens actief in China werden geraakt. Starbucks zakte 6 procent sinds een piek begin januari. Het aandeel van Luckin Coffee verloor maar liefst een derde van zijn waarde.
Wat er nu kan gebeuren, hangt af van twee factoren: de duurtijd van de epidemie, en of de vraag naar koffie ook in andere Aziatische landen in elkaar zal stuiken.
Het coronavirus heeft op het moment van schrijven minstens 563 dodelijke slachtoffers gemaakt, meer dan 28.000 anderen zijn besmet.
Lees ook: