De koers van de euro in 2023 wordt een ander verhaal

De koers van de euro in 2023 wordt een ander verhaal
Christine Lagarde. (Thomas Lohnes/Getty Images)

In de volgende weken zullen de Belgische bedrijven een inschatting moeten maken van de impact die de voor hen belangrijkste valuta zullen hebben op hun omzet in 2023. In de meeste gevallen is de belangrijkste vraag in dit alles : ‘wat doet de dollar ?’, gezien de greenback nog steeds de meest gebruikte munt in de internationale handel is.

Mensen neem vaak aan dat de markten rationeel zijn, dat alle beschikbare en relevante informatie over de economie van een land of economische zone in de wisselkoers begrepen is. In de praktijk werkt het zo niet. Mr. (of Ms.) Market lijkt vooral in de greep van wat op de cover van de krant staat.

Hoe de media verslag uitbrengen over de economische actualiteit volgt een patroon, er is een leidend verhaal, een ‘running story’ zoals dat in de mediawereld heet, waar informatie aan opgehangen wordt. Wat dan niet in dat verhaal past, wordt vaak (zelfs onbewust) door journalisten niet in rekening genomen. 

Een belangrijk leidend verhaal van 2022 was het renteverschil tussen de verschillende munten. Na een lange periode van lage rentes, begonnen de centrale banken dit jaar de rente fors te verhogen in een poging de hoge inflatie het hoofd te bieden. Zoals in het verleden vaak het geval was, nam de Fed hierin het voortouw. Het is maar logisch dat de hogere rentes van Amerikaans schatkistpapier ten opzichte van Europa in het voordeel speelden van de dollar.

Er waren in 2022 nog andere, laten we ze secundaire verhalen noemen: de oorlog in Oekraïne, de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China, opflakkeringen van het COVID-19 virus in China en elders. Alle passeerden ze de revue.  Niettemin, wanneer we de bewegingen van de valutamarkten in 2022 analyseren, dan zien we een duidelijke trendlijn die het hoofdverhaal (Amerikaans schatkistpapier als aantrekkelijke investering) getrouw volgt.

Die trendlijn zette zich door tot begin november de zaken begonnen te keren en het plotseling over de afkoelende inflatie in de VS ging en de daarmee gepaard gaande verwachting dat de Fed nu minder hard zal doorzetten met renteverhogingen. We zagen toen plotseling de stijgende lijn van de dollar ten opzichte van de euro afvlakken.

Is het niet opmerkelijk hoe een dominant verhaal een hele valutamarkt in zijn greep kan hebben? Veel ondernemers zullen intuïtief aannemen dat het voorbije jaar er een was van grote volatiliteit op de valutamarkten, maar eigenlijk lag die volatiliteit slechts een klein beetje hoger dan in andere jaren. Er zat weinig ruis op de trend.

Samengevat, wie het grote verhaal kent en begrijpt, kan daarom nog niet de exacte wisselkoersen voorspellen, maar tast niet langer in het duister. De dominante verhalen sturen het bootje een richting uit, en zolang dat dominante verhaal niet kantelt, wijzigt de sloep haar koers niet.

Wat kunnen we nu van 2023 verwachten? Indien het renteverschil tussen Amerika en Europa ophoudt te stijgen, of zelfs kleiner wordt, dan komt er een nieuw verhaal aan en zullen de koersen wijzigen. Het is natuurlijk goed mogelijk dat die correctie gebeurt, maar van tijdelijke aard is. De Verenigde Staten zijn beter in staat om met stijgende grondstof- en energieprijzen om te gaan en daarom wordt verwacht dat ze beter in staat zullen zijn om investeringen aan te trekken dan het oude continent. In België is Solvay het bekendste voorbeeld van een bedrijf dat investeringen naar de VS overhevelt. Maar ook dan kan het feit dat de Fed reeds veel van zijn kruit verschoten heeft een rem zetten op de dollar, ten voordele van de euro. 

Ondernemers die kwaliteitsvolle mediaverslaggeving over de economische actualiteit in de VS en Europa volgen, hebben alleszins voorsprong op wie niet de vinger aan de pols heeft. Het voorspellen van koersen zit er zoals gezegd niet in, maar met inzicht in de dominante verhalen kunnen ondernemers tenminste zien welke richting de valutamarkt uitgaat, en dat is iets waar ze dan direct mee aan de slag kunnen in hun forecasting en risicomanagement.


De auteur Ivo Mertens is Chief Revenue Officer bij iBanFirst

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.