De inflatie is binnen de eurozone bijna nergens zo hoog als in België

Volgens het Europese Statistiekbureau Eurostat kwam de Belgische inflatie (op jaarbasis) vorige maand uit op 3,8 procent. Dat is één van de meest forse prijsstijgingen binnen de eurozone. In sommige lidstaten ligt het inflatiecijfer fors onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), zijnde 2 procent.

In het nieuws: De inflatie in de eurozone bedroeg in maart 2,4 procent, tegenover 2,6 procent in mei.

  • De kerninflatie – waarbij de grillige energie- en voedselprijzen en ook de alcoholprijzen weggefilterd zijn – kwam uit op 2,9 procent.

Details: Eurostat berekent ook elke maand hoe fors de prijzen in elke lidstaat zijn gestegen. De berekeningsmethode van het Europese statistiekbureau kan afwijken van die van de nationale statistiekbureaus. Dat verklaart waarom er meestal een verschil is tussen het nationale en Europese inflatiecijfer.

  • Volgens Eurostat zijn de consumentenprijzen in ons land in maart met gemiddeld 3,8 procent gestegen. Daarmee ligt het Europese inflatiecijfer hoger dan dat van Statbel. Het Belgische statistiekbureau berekende dat de prijzen met 3,18 procent zijn toegenomen.

Opgemerkt: Op basis van het inflatierapport van Eurostat kunnen we stellen dat in weinig andere lidstaten van de monetaire unie de prijzen vorige maand forser zijn gestegen dan in België.

  • Enkel in Kroatië (+4,9%), Oostenrijk (+4,2%), Estland (+4,1%), scheerde de inflatie nog hogere toppen.
  • In andere landen ligt de inflatie onder de doelstelling van de ECB. Dat is het geval voor Ierland (+1,7%), Cyprus (+1,6%), Italië (+1,3%), Letland (+1%), Finland (+0,7%), Litouwen (+0,3%).
    • Ook de Belgische inflatie lag in september (+0,7%), oktober (-1,7%), november (-0,8%), december (+0,5%) en januari (+1,5%) onder de doelstelling van de ECB. Dat was ook al even het geval in juni (+1,6%) en juli (+1,7%).
    • Volgens de berekeningsmethode van Eurostat heeft de Belgische inflatie in oktober 2022 een piek bereikt. De consumentenprijzen waren toen met maar liefst 13,1 procent de hoogte ingeschoten. De energiecrisis lag toen aan de basis van dat opmerkelijk inflatiecijfer.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.